64-годишният Веселин Локов и 40-годишният му син Светлозар дадоха на съд Община Доспат заради претърпените от тях болки и страдания след падане от необезопасен парапет в пропаст, съобщи смолянският сайт "Отзвук".

Инцидентът, който едва не коствал живота на двамата мъже, станал на 24 ноември 2017 година в село Чавдар. И до днес Веселин и Светлозар търпят последствията от падането.

„Беше към 21,30 часа вечерта, вървяхме със сина ми към къщи. Бяхме в центъра на Чавдар, а за да стигнем до дома си, минаваме по главния път. Решихме да си починем и да изпушим по една цигара. Подпрях се леко на парапета и в един момент полетяхме надолу от подпората стена в пропастта“, разказа Веселин.

Бащата и синът паднали от 4 метра височина, после се търкаляли надолу и се спрели до складирани дърва.

Оказа се, че парапетът не е бил закрепен и заварен, а опрян на дървен кол, който с времето изгнил. При падането сме загубили съзнание. Нищо не помним. После ни разказаха, че е идвала линейка и са ни вадили от пропастта. След нас вървяла племенницата. Тя ни изгубила от поглед и разбрала, че нещо е станало с нас, и потърсила помощ“, обяснява бащата.

Веселин и Светлозар веднага били транспортирани в болницата в Смолян. 64-годишният мъж имал счупвания на гръдни прешлени и ребра, кръвонасядания и охлузвания, а синът - счупване на лявата подбедрица, гръден прешлен, охлузвания.

„Лежахме в Отделението по ортопедия. Нямахме възможност да плащаме и на 11-тия ден ни изписаха, и се прибрахме в къщи. Нито след инцидента, нито по-късно от Община Доспат не се поинтересуваха какво е станало с нас. Кметът изобщо не се поинтересува от нас. След като сме паднали, на другия ден оправили уличното осветление, което тогава не работеше, а на мястото на железния парапет поставили мантинела“, допълни още мъжът.

Девет месеца след инцидента Веселин още е трудноподвижен. Счупеният прешлен го боли, схваща му се гърба и левия крак. Синът му обаче все още ходи по болници заради счупения му крак. Раната се възпалява, не заздравява и ще му предстои нова операция и поставяне на нов пирон. Близките на Светлозар се надяват да не се наложи ампутация на крайника.

Искът на бащата срещу Община Доспат е за 70 000 лева, а на сина за 150 000 лева. Делото ще се гледа от Смолянския окръжен съд.