За съжаление трябва да потвърдя, че сред намерените останки в Черно море край Шабла, е открит биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ. Това обяви на брифинг началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който представи пред журналисти всички стъпки, които Военноморските сили са предприели при издирването на изчезналия пилот майор Валентин Терзиев.

Самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел по време на ученията "Шабла 2021".

"Между 7.41 ч. и 8.10 ч. вчера сутринта са открити останки от спасително оборудване, отломки и биологичен материал. Оттук нататък действията се насочват предимно към откриване на черната кутия на изтребителя МиГ-29", допълни Ефтимов. 

По думите на началника на отбраната, намирането на черната кутия е ключов момент, за да могат да се анализират причините за тежкия инцидент и да се възобновят плановите полети на Военновъздушните сили. 

"Търсенето в района, където бяха намерени отломките, продължава. Там се извършва обследване на морското дъно със сонари със страничен обхват", каза още адмирал Ефтимов. 

Тази сутрин е проведена среща с фирми и организации от морския бранш. Участвали са "Хидроремонт", Институтът по океанология и фирма "Хидромат". Всички са заявили готовност да се включат безвъзмездно в етапа по търсене и потвърждаване на установените контакти.

Снимка: Булфото

Вижте още снимки >>

Адмирал Ефтимов обясни, че е създаден координационен щаб. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с площ 20 квадратни мили. В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата "Бодри" и минен ловец "Цибър". В готовност за използване са водолазен катер и вертолетите "Пантер". 

Началникът на отбраната допълни, че спасителната акция ще продължи, докато могат да се установят достоверни резултати. По думите му, скоростта на изтребителя, пилотиран от майор Терзиев в момента на инцидента, е била 900-950 км/ч.

"Надпреварваме се с времето, морската среда е агресивна, продължителният престой на черната кутия във водата не е желателен", каза още адмиралът.