Тежка катастрофа с трима пострадали младежи, единият от които е в критично състояние, стана около полунощ на пловдивския бул. "Цар Борис Освободител", съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Според първоначалната информация на кръстовището с ул. "Граф Игнатиев" лек автомобил "Мерцедес" не спрял на знак "Стоп" и се сблъскал с друг автомобил от същата марка. Първата кола управлявал 18-годишен младеж с 15-дневен стаж зад волана. Той е оставен за наблюдение в Клиниката по неврохирургия на пловдивската болница "Свети Георги" с фрактура на черепа. 

В критично състояние, с мозъчен оток и с опасност за живота, е негов спътник на същата възраст. Лекарите в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на същата болница се борят за живота му. 

Медицинска помощ е оказана и на 17-годишно момиче и 22-годишен младеж, пътували във втория автомобил, управляван от 23-годишен шофьор. От болница "Свети Георги" съобщиха, че момичето е докарано с контузия на носа, но е отказало хоспитализация. 

Пробите за употреба на алкохол и наркотици на двамата шофьори са отрицателни.

На местопроизшествието е извършен оглед. Работата по случая продължава.

Общо петима души са загинали, а 40 са ранени при 26 тежки катастрофи през последното денонощие в страната, съобщиха по-рано от МВР. От началото на месеца са станали 462 пътнотранспортни произшествия с 39 загинали и 579 пострадали.

От началото на годината са загинали 434 души, а 7391 са ранените при 5653 катастрофи. Данните на МВР показват, че в сравнение с реалните данни за загиналите - 412 души през същия период на 2022 г. се отчитат с 22-ма повече загинали по пътищата през 2023 г.