Изтребителите F-16 Block 70 за България са в процес на производство, съобщиха от компанията производител "Локхийд Мартин", предаде БТА.

В съобщението до медиите от компанията добавят, че е завършило сглобяването на първия F-16 Block 70 в завода им в Грийнвил, Южна Каролина. Този първи изтребител е за Бахрейн.

"Самолетът сега се подготвя за първия си полет, който се очаква да се случи в началото на следващата година. В първото тримесечие на 2023 изтребителят ще бъде доставен на правителството на САЩ (DD250), като след това ще бъде тестван във ВВС базата Едуардс", допълват от "Локхийд Мартин".

Преди дни служебното правителството одобри международните договори, по които страната ни може да придобие още осем изтребителя F-16.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България трябва да има още осем самолета, за да станат общо 16 - една пълна ескадрила. "Възраждане" и "БСП за България" се обявиха срещу това решение.

"През 2023 г. се очаква сериозен ръст на производството с планирани доставки DD250 към клиентите, които ще продължат до средата и края на десетилетието", допълват от компанията.

Освен изтребителите за България, в процес на производство са и тези на Словакия.