В Министерството на отбраната не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 MLU, при предоставяне на МиГ-29 и Су-25 на Украйна", заявиха от МО в отговор на запитване за възможността за придобиване на Ф-16 от Нидерландия.

От ведомството допълват, че още през юни е изпратено писмо до Нидерландия за предоставяне на F-16 MLU втора ръка за нуждите на Военновъздушните сили на България.

"Министерството на отбраната разглежда всички възможни опции, включително и тази", заявяват още от МО.

По-рано депутатът от ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че Нидерландия е готова да подари на България свои изтребители F-16, ако България предостави досегашните си самолети съветско производство на Украйна.

"Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна. Сега остава служебното правителство да не губи време и да стартира веднага този процес, като демонстрира, че наистина мисли за модернизацията на армията ни, а не как да обслужи Путин", написа Мирчев в страницата си във фейсбук.

Новината на депутата Ивайло Мирчев бе потвърдена и от холандски публикации.

Правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзници от НАТО от Източна Европа, който пък да предостави своите МиГ-29 на Украйна, написа списание EW Magazine. Един от главните кандидати би била България, сочи порталът Aviacionline defensa.

Според изданията отговорните хора в държавите, които имат МиГ-29, са били информирани поверително.

ВВС да даде своите самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна бе поискано още през пролетта, но България отказа. Подобна схема да замени изтребителите си обяви Полша. Словакия също предостави изтребители от съветско време.

България разполага с 15 изтребителя МиГ-29 и 12 бомбардировача Су-25.