Министерският съвет на Република България прие решение за одобряване на проекта "Придобиване на 8 нови самолета F-l6C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили".

Кабинетът даде зелена светлина и на проекта за "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване".

Правителството упълномощава министъра на отбраната да подпише договорите след приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" (втори етап).

Съгласно Конституцията на Република България, договорите подлежат на последваща ратификация от Народното събрание.

Покупката на второто осмица американски изтребители F-16 block 70, която бе одобрена от служебната правителство, но очаква разрешение и от новия парламент, е спешна.

Новите 8 самолета ще струват близо 2,6 милиарда долара, а офертата на Съединените щати важи до 15 декември.

Ако България върне одобрен от парламента отговор на офертата до 15 декември, всички 16 изтребителя F-16 ще могат да са в България и да се ползват от пилотите ни до края на 2027 г.

Първите машини от осемте самолета F-16 за Българските военновъздушни сили вече се произвеждат. Датата за доставка на първите машини остава 2025 г.,  съобщи наскоро ръководителят на Бизнес развитие за България в "Локхийд Мартин" Джонатан Лин.

Сумата от 2,5 млрд. лв. за втората осмица изтребители F-16е ще бъде платена по три договора - 1,3 млрд. долара за самолетите, 24,4 млн. долара за управляеми ракети AIM 9X Block II и 3,7 млн. долара за тактическа радиосистема.

В края на септември правителство одобри страната ни да плати близо 1,3 млрд. долара без ДДС за още осем изтребителя Ф-16, така че да имаме пълна ескадрила, макар и след години, защото се очаква да дойдат през 2027 г.

С придобиването на още 8 броя самолети F-16 Block 70 ще се осигури възможност за ефективна подготовка на летателните екипажи, ще се повишат съществуващите способности на изтребителната авиация и ще се изградят нови способности, които ще позволят изпълнението на широк спектър от задачи в национален и колективен формат, мотивираха се от МС.

Реализацията на втория етап на проекта за нов тип боен самолет ще разшири обхвата на способностите, които ще бъдат постигнати с придобиването на първите 8 самолета и ще позволи постигане на допълнителни способности. С доизграждането на една ескадрила многоцелеви изтребители F-16 Block 70 ще се създадат условия за изпълнение на изискванията на НАТО за оперативна и технологична съвместимост и за разширяване на приноса на българската страна съм колективната отбрана на Алианса, посочиха още от правителството.