Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на F-16. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов, който участва в заседанията на Съвета "Външни работи/Отбрана" и на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана във формат министри на отбраната в Брюксел.

Той припомни, че още през месец юни е поискано с писмо информация от нидерландската страна дали могат да ни бъдат предоставени самолети F-16.

"Отговорът тогава беше, че няма такава възможност и няма как да ни бъдат предоставени. Коментирана беше надълго и широко темата от телевизионните екрани с различни експерти как Нидерландия е готова да дари на България самолети F-16 в замяна на нашите самолети МиГ-29. Да, имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия. Това, което изразяват в момента като готовност, е да помогнат с тренинга на наши пилоти за F-16", обясни военният министър, цитиран от БНТ. 

Димитър Стоянов допълни, че това, което се очаква да бъде направено с нашите МиГ-29 е да осигурим първо ресурс, за да може да се води нормална летателна подготовка до края на 2023 година. Освен това, по думите на военния министър, България може да обучава военни санитари от украинската армия. 

"Аз декларирах нашето включване в мисията - съгласно решението и на Народното събрание, и на Министерския съвет от миналата седмица. България ще участва и със състав, и със предоставяне на оборудване за трениране на украинските въоръжени сили. Какво точно ще бъде оборудването в момента не мога да коментирам, поради простата причина, че предстои изясняване. Не сме приключили още с анализа, който, надявам се, до края на седмицата, ще бъде приключен и после трябва да имаме и решение на МС, с което да предоставим информация на НС за вземане на информирано решение за предоставяне на оборудване, както на тренировъчната мисия, така и на Украйна", посочи Стоянов.

Той уточни, че предложението му, съобразено с военната експертиза, е да имаме четири модула през годината по 15 обучения за военни санитари. "Мисля, че тук имаме добри способности във ВМА и ще използваме тези способности", заключи военният министър.