С какво ще запомним този ден? 

Ако не дарим на Украйна боеприпаси с изтичащ срок, ще платим за тяхната утилизация. А предложението на Нидерландия за F-16 срещу старите руски самолети е възможност да модернизираме авиацията си - още от коментара на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев чуйте в Podcast новините.

И още от темите, които ще чуете:

Баща на две деца, едното от които все още ненавъшрило годинка, беше застрелян в района на Женския пазар в София посред бял ден, пред очите на съпругата си. Неофициално извършителят е 62-годишен бивш военен, който бил съсед на жертвата. Според БНТ двамата имали конфликт дали да бъде монтирана допълнителна врата на входа, в който живеели. Районът на стрелбата бе отцепен за оглед и следствен експеримент.

Ако политическите партии и всички народни представители постигнат предварителен консенсус, че искат да бъде внесен базов бюджет за 2023 г., служебното правителство ще внесе такъв бюджет. Това каза на срещата си със синдикатите президентът Румен Радев. Той прие на "Дондуков" 2 синдикалните лидери след протестния митинг и автошествие с искане за повишаване на доходите. В НС ресорният министър Росица Велкова пък обясни, че минималната работна заплата не може да се увеличи през удължаването на бюджета, както искат от БСП, а това може да стане само с решение на МС или с нов държавен бюджет, какъвто по думите ѝ служебното правителство няма да внесе. Удължаването на бюджета беше тема на разговор и на среща между ДПС и БСП. Те се ангажираха да направят необходимото между първо и второ четене, за да прокарат основния социален пакет в подкрепа на най-бедните. От ПП остават на позицията си за нов проект на бюджет, тъй като внесеният закон за удължаване замразява всички заплати, пенсии, социални плащания и помощи към бизнеса. 

По данни на Москва руските сили напълно са се изтеглили от Херсон. Рано сутринта всички войници са преминали на източния бряг на река Днепър, като са взели и цялото военно оборудване и оръжия със себе си. Изтеглянето става на фона на срутването на Антоновския мост - единствената шосейна връзка между Херсон и източния бряг на Днепър, като според някои руски медии мостът е взривен от руските сили. Засега няма потвърждение от Киев или Москва. Основна задача за украинските сили сега е да обезопасят освободените региони, отбелязва президентът Володимир Зеленски.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

20 тона асфалт, собственост на Агенция "Пътна инфраструктура", са били откраднати от участък на главния път София - Варна. Как точно се случва подобна кражба? Чуйте в Podcast новините.