Споразумението между Русия и Сърбия за преминаването през сръбска територия на газопровода "Турски поток" и за разширяване на газовия терминал има стратегическо значение за Белград, заяви сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията за резултатите от визитата на президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

Подписаното споразумение включва не само строителство на газопровода през Сърбия, но и разширяване на подземното газохранилище "Банатски двор" до 750 милиона кубически метра. "Това ще направи територията на нашата страна много по-ценна, също така ще удовлетворим нуждите на страната ни от газ", каза Вучич.

Газпром в най-скоро време ще започне изграждането на инфраструктура в Сърбия за газопровода "Турски поток", съобщи по-рано днес ръководителят на Газпром Алексей Милер пред телевизия Россия 1.

Руският президент Владимир Путин заяви на пресконференцията с Вучич вчера, че Русия е готова да вложи около 1,4 милиарда долара за развитието на инфраструктурата в Сърбия за преминаване през тази страна на разклонение на "Турски поток".

Европейската комисия следи ситуацията около изпълнението на проекта "Турски поток" и ще прилага енергийните правила на ЕС към всички газопроводи. Това заяви днес говорителката на Комисията Ана-Кайса Итконен, коментирайки обсъждането на този въпрос при посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия, предаде ТАСС.

"Колкото до "Турски поток" и позицията ни по този въпрос, то мога да кажа, че следим развитието на ситуацията и ще прилагаме съответните енергийни правила на ЕС към всички тръбопроводи без всякаква дискриминация", каза Итконен.

Какви оръжия получава Сърбия

Вучич изрази задоволство и от военно-техническото сътрудничество с Русия. Русия ще ни достави тази година 10 вертолета - седем Ми-35 и три Ми-17 през тази година, съобщи сръбският президент. По думите му, като се прибавят закупените по-рано вертолети Н145М, страната ще има най-силната вертолетна група за последните 30 години.

"Какво още направихме - договорихме се за по-нататъшно модернизиране на нашите 14 МиГ-29 до поколение 4+ с най-съвременни радарни системи", допълни президентът.

През октомври сръбските ВВС получиха от Русия шест изтребителя МиГ-29, предоставени като военно-техническа помощ. Освен тях, Сърбия ще получи безплатно от Русия 30 танка Т-72 и 30 бронирани автомобила БРДМ-2. Обсъжда се и въпросът за системи за противовъздушна отбрана Бук-М1, Бук-М2 и зенитен ракетен комплекс "Тунгуск".

Още инвестиции в икономиката

Владимир Путин заяви, че е обсъдил подробно с Александър Вучич сътрудничеството между Русия и Сърбия в областта на икономиката и изтъкна, че Русия е един от най-големите инвеститори в Сърбия.

Подписани бяха и редица други споразумения, включително в областта на използването на атомната енергия за мирни цели, както и меморандум в областта на развитието на цифровата технология, в сферата на изследванията и използването на космическото пространство за мирни цели и т.н.

Същевременно директорът на Руският фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев заяви, че обемът на инвестициите на този фонд и неговите партньори в икономиката на Сърбия в следващите две години може да достигне 500 милиона долара.

Владимир Путин бе посрещнат от над 120 000 души край храма "Свети Сава", пише в заглавие белградският вестник "Политика". Изданието отбелязва, че макар това да не е било предвидено в протокола, Путин се обърнал към гражданите, като заявил на сръбски и руски език "Благодаря за приятелството".

Народът обича Путин

Голямото множество, хора, пристигнали от цяла Сърбия, скандираха "Путин, Путин, Путин" и "Владимир" и дочакаха в 19 часа пред храма "Свети Сава" руския и сръбския президенти. Двамата държавни глави и патриарх Ириней символично поставиха в храма "Свети Сава" три плочки - червена, синя и бяла, завършвайки по този начин ореола на иконата на Исус Христос с цветовете на сръбския и руския трибагреник.

Александър Вучич заяви вчера, че е напълно ясно, че без Русия и нейната сила в Съвета за сигурност на ООН няма да има решение на косовския въпрос, и изтъкна, че преди да бъде постигнато каквото и да било споразумение, ще се посъветва с руския президент Владимир Путин, пише белградският вестник "Вечерне новости". Вучич заяви това на пресконференцията с Путин, след като бе попитан дали е разглеждал посредничество на Русия в постигането на решение за косовския въпрос и в кой формат.