Сръбският президент Александър Вучич заяви, че за страната му е най-добре, когато газопроводът "Турски поток" стигне до България, да бъде доведен до сръбската граница и газът да бъде транзитиран през газовия интерконектор в Сърбия, предаде Танюг, цитирана от БТА. Сърбия е заявила 11 млрд. куб. метра руски газ годишно.

"Нямам никакъв идеологически проблем. Дайте ми друг евтин газ, чакам това, но още не съм го видял", каза Вучич в интервю за телевизия Пинк. Той посочи, че върху него се оказва натиск Сърбия да получава газ от остров Кърк (в Хърватия) (конвертиран втечнен газ - б.р.), но той е двойно по-скъп и Вучич не иска да го купува заради политическата му цена.

"Най-евтин е газът на руснаците. Когато руснаците доведат "Турски поток" до България, ще платим да го доведат до нас. Затова предстоящото посещение на президента Владимир Путин (на 17 януари) е важно. Нямам никакъв идеологически проблем. За разлика от други, моя работа са Сърбия и гражданите. Дайте друг по-евтин газ, но още не съм видял такъв", каза той.

 

Сръбският президент добави, че когато пита защо трябва да плаща толкова висока цена за газ, а му отговарят, че трябва да разбира геополитическите отношения, веднага го заболява главата.

Какъв човек е Путин, според Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че винаги разговаря открито за всичко с руския президент Владимир Путин, дори е бил в дома му и Путин му е свирил на пиано.

Досега съм се срещал с Путин 14 или 15 пъти, каза Вучич и отбеляза, че Русия винаги е помагала на Сърбия и когато ставаше въпрос за молбите на Косово за приемане в Интерпол, и в ЮНЕСКО, и в други международни организации, но подчерта, че и Сърбия на всяко място е подкрепяла Русия.

Той разказа спомени за някои моменти от срещи с Путин след или покрай официалните срещи.

"Путин е рационален и сериозен човек, не е изтъкан от митове, но държи на традицията. Когато бях в дома му, му купих икона, прие ме в 22.45 часа, бяхме сами и той свири на пиано. Стъпках целия протокол и успях да му донеса иконата, която не премина през всичките процедури на тайната им полиция. Той стана и изрази и доверие, и уважение, и православния си дух. Изненадах се, че не я постави някъде настрани, а веднага я сложи на масата до стената, прекръсти се три пъти и я целуна."

Вучич добави, че след това са разговаряли за православния дух и как Путин възприема православието. Той добави, че руският президент свири отлично на пиано и тази нощ го е поканил да гледат заедно хокей. Вучич добави, че той самият не умее дори да обуе кънки и не разбира от хокей.

Също така открито двамата разговаряли по въпроса за Косово и Путин го питал какво би предпочел, например - "това, което е рисковано за тебе, но е по-добро за страната", или обратно.

"Разговаряме по този начин, напълно открито. Така разговарям и с другите", каза сръбският президент.

Когато Путин го питал на европейския път ли е Сърбия, Вучич отговарял, че 68 процента от търговския обмен на Сърбия е с ЕС и 20 на сто със страните от региона, които са на европейския път.