Европейският съюз трябва да осигури на своите членове гаранции, че Брюксел няма да попречи на доставките на руски газ в Европа чрез "Турски поток". Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник "Политика" в навечерието на посещението си в Белград (на 17 януари), предаде ТАСС.

"Газпром разработва различни варианти за продължение на сухопътния транзитен участък от газопровода ("Турски поток") в европейско направление и един от тях предвижда транспортирането на топливо по маршрута България - Сърбия - Унгария с излаз на газоразпределителния център в австрийския град Баумгартен", каза Путин. "В този случай Сърбия не само ще използва руски газ, но и ще осигурява неговия транзит", отбеляза той.

"При окончателното утвърждаване на маршрута за доставка на руски газ, разбира се, ще бъде отчетена позицията на Европейската комисия", заяви Путин.

"Ние предполагаме, че заинтересуваните от руски газ страни членки на ЕС трябва да получат от Евросъюза гаранции, че плановете за продължаване на "Турски поток" няма да бъдат провалени от произволни политически решения на Брюксел", добави руският президент. Той отбеляза, че строителството на газопровода върви по набелязания график и се планира той да бъде напълно готов до края на 2019 година.

Във връзка с посещението на Путин в Белград, на 15 януари президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че "най-евтин е газът на руснаците".

 "Когато руснаците доведат "Турски поток" до България, ще платим да го доведат до нас. Затова предстоящото посещение на президента Владимир Путин е важно. Нямам никакъв идеологически проблем. За разлика от други, моя работа са Сърбия и гражданите. Дайте друг по-евтин газ, но още не съм видял такъв", отбеляза Вучич.