Русия е готова да вложи около 1,4 милиарда долара за развитие на инфраструктурата в Сърбия за преминаване през тази страна на линия на "Турски поток", заяви руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос на ТАСС на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич.

Ние със Сърбия извършваме такава работа, това засяга и развитието на инфраструктурата, в това число на транзитна инфраструктура на сръбска територия, ние сме готови да вложим в това необходимите ресурси, те ще бъдат около 1,4 милиарда долара, каза руският президент.

Ние тази работа фактически я подготвяме, даже на практика я започваме, но в крайна сметка всичко ще зависи и от други страни, в това число от страни от Европейския съюз, доколко те ще бъдат в състояние да защитят своите суверенни национални интереси в диалога с европейските структури, подчерта Путин.

Руската компания "Газпром нефт" възнамерява да инвестира 1,4 милиарда долара в Сърбия до 2025 г., поясни руският президент.

"Водещият руски инвеститор в сръбската енергетика е компанията "Газпром нефт", която вложи в дъщерната си компания "Нефтена индустрия на Сърбия" (НИС) около 3 милиарда долара, а също така възнамерява да инвестира до 2025 г. още 1,4 милиарда долара", посочи Путин.

По думите му в момента НИС е най-големият данъкоплатец в Сърбия и една от водещите нефтени и газови компании в Източа Европа.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия съжалява за решението на косовските власти да създадат своя армия и вижда в това риск за дестабилизация на ситуацията на Балканите, предаде ТАСС.

"За съжаление, в последно време косовските власти предприеха серия провокативни стъпки, които сериозно изостриха обстановката и преди всичко - обявяването на 14 декември на създаването на т.нар армия на Косово", заяви Путин на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич.

"Безусловно, това е пряко нарушение на резолюцията (на ООН), която не допуска създаването на територията на Косово на каквито и да било военни формирования, освен международния контингент на ООН", добави той.

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес на пресконференция, че се работи по изграждането на "Турски поток" през Сърбия и Сърбия иска за своите граждани най-добрия и най-евтин газ, а това е руският газ, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Попитан дали е било обсъждано продължението на "Турски поток" и какво може да попречи на реализацията на проекта с оглед на натиска върху Сърбия от страна на ЕС, Вучич каза, че Сърбия очаква много от "Турски поток", много е било направено досега и много процедури са завършени.

Не знам какъв е натискът върху някои други, през чиито територии газопроводът "Турски поток" трябва да премине, със Сърбия Русия не е имала този вид проблем. Ние не се поддаваме на такъв вид натиск, нашият народ трябва да получи газ, нашите предприятия трябва да получат газ, заяви сръбският президент.

Той припомни, че Сърбия досега е получавала газ през Украйна и Унгария, но планът е в бъдеще да получава газ от "Турски поток" през България и заради това се гради този газопровод. За Сърбия това е от изключително значение, посочи Вучич

Руският президент Владимир Путин връчи на сръбския си колега Александър Вучич Ордена на Александър Невски. Церемонията се състоя след разговори между двамата лидери в президентския дворец в Белград, предаде ТАСС.

На 7 януари Путин подписа указ, с който награждава сръбския държавен глава Вучич с Ордена на Александър Невски за големия му личен принос за развитието на многостранното сътрудничество с Руската федерация.

В интервю за ТАСС Вучич заяви, че за него е особена чест да получи този орден от руския президент.

"Мисля, че президентът Путин е показал, че по-добре от много други разбира политическата ситуация в този регион и може да оцени уважението, което Сърбия е демонстрирала спрямо Русия досега", заяви Вучич.

Президентът на Сърбия Александър Вучич подари на руския лидер Владимир Путин четиримесечно кученце от породата шарпланинец, наречено Паша, предаде ТАСС.

Новият питомец се хареса на руския държавен глава. "Симпатяга!", каза Путин, който получи подаръка в края на разговорите си с Вучич.

Породата се използва за охрана на стада с овце на планинските пасища и като куче-пазач. Според легендите предците на шарпланинската овчарка - тибетските мастифи - са били донесени от воините на Александър Македонски по време на източните им походи, посочва агенцията.