В полите на Рила ще се изгради медицински център за профилактика, рехабилитация и генетични изследвания, информира standartnews.

Бъдещият комплекс "Преображение" в местността Света Богородица е проект на руския Фонд "Закон, справедливост и милосърдие".

Неговата дейност е свързана с осигуряване на социална и правна защита на служителите на руската съдебна система и техните семейства.

Фондът се покровителства от президента Владимир Путин и руския патриарх Кирил.

Намеренията са бъдещият център да обслужва по 2000 човека на ден, а в него ще работят 300 специалисти и обслужващ персонал.

Инвеститор е "Аква Трейтмънт", съвместно дружество на община Сапарева баня и руския фонд, с капитал 35 млн. евро.

Инвеститорите твърдят, че подобен комплекс на Балканите няма, а в Европа аналог можело да се намери в Австрия.

В центъра ще се извършват специални лечебно-профилактични дейности за рехабилитация и лечение на руски държавни служители и техните семейства.

Още като се заговори за мащабния проект през лятото на миналата година, в курортното рилско градче разказваха, че на възстановителни процедури в Сапарева баня вече са били личните гардове на Путин.

В бъдещия комплекс ще се предлага рехабилитация на слединфарктно и слединсултно състояние, на заболявания на сърдечносъдовата система. В "Преображение" ще има и уникални възможности за генетична диагностика и лечение, каквито на Балканите не се предлагат.

Плановете са медико-рехабилитационният център в Сапарева баня да се завърши за две години.

Кметът на Сапарева баня, Сашо Иванов, който управлява курортната община в сърцето на Рила вече 15 години, е уверен, че интересът на общината е защитен с работните места и развитието на региона.