Това обяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БТА. На експертно ниво има различни предложения, но ще се търси най-оптималният вариант, при който размерът на ставката да е фискално неутрален, допълни Маринов.

Изискването на ЕК по отношение на ставката на ДДС в туризма е само за нейното уеднаквяване, но не и за размера й и сроковете за въвеждането й, коментира депутатът от ГЕРБ Георги Икономов. 

Министерството на финансите обсъжда изравняването на данъка за организирани и неорганизирани групи туристи, за което настояват от Европейската комисия. На този етап груповите почивки се облагат със 7%, а индивидуалните - с 20%. Ставката на данъка трябва да се уеднакви от 2011 г. Браншът настоява единната ставка да е 7%, Министерството на финансите предлага ставката да е 14%.

Иво Маринов и Георги Икономов участваха днес в туристическа обиколка в района на Драгоман по повод Световния ден на туризма. Тази година денят е посветен на културните и религиозните маршрути. Манастирът "Св.Троица" при село Разбоище със скалната църква "Св.Богородица" също влиза в днешната обиколка.

Заместник-министърът прогнозира с 2-3 на сто ръст на броя на туристите у нас през зимния сезон. По отношение на руския пазар Маринов каза, че има уверения за запазване на тренда от летния сезон. Допълнително ще се разчита и на интереса от страна на граждани на Македония, Сърбия и Гърция.

Предстои зимните курорти да обявяват цената на лифт картите, което също ще е определящо за прогнозните очаквания за зимния туристически сезон. Световното първенство по ски в Банско ще даде отражение върху резултатите, както и оръдията за сняг, които се монтират по всички курорти и ще компенсират евентуална липса на сняг.
Друг фактор е това, че през октомври в Русия започва рекламната кампания на страната ни като туристическа дестинация.