Това заяви зам.-кметът Минко Герджиков пред журналисти и припомни, че Столичната община предлага нов вариант за презониране за определяне нормите на данъчните оценки на недвижимите имоти.  
Първоначалният вариант получи много критики.

Промените ще засегнат около 92 000 собственици на недвижими имоти от общо 1,6 млн. в София, съобщи БТА. Около 600 000 от тях са обявили жилището си като първо, което означава, че плащат наполовина данъка "сгради".

Основната задача, която си поставихме, е да възстановим справедливостта при структурирането на данъка и да не се налага със събраните средства от "Люлин" и "Младост" основно да финансираме инфраструктурата в "Бояна" и "Драгалевци", обясни Герджиков.

И така, в първа зона ще се включат жк. "Кривата река", жк. "Зона Б-5", долната част на кв. "Лозенец", а във втора - останалата част на квартала, както и кв. "Банишора", жк. "Зона Б-18", районът около Централна гара, както и кварталите "Драгалевци", "Симеоново", "Малинова долина", "Княжево", "Киноцентър". Столичният комплекс "Дружба" ще бъде в трета и четвърта зона - "Дружба 1" е в четвърта, а "Дружба 2" - в трета.

Герджиков даде и примери за стойности на данък "сгради". За гарсониера - панелно строителство, данъкът ще е 42 лв. за имот в четвърта зона, 63 лв. - за трета зона, 75 лв. - във втора зона и 94 лв. - за първа зона. За двустаен апартамент с площ 60 кв. м - панелно строителство, стойностите ще са съответно 56 лв., 84 лв., 100 лв. и 125 лв., а за тристаен апартамент с площ 80 кв.м - панелно строителство, стойностите са - 75 лв., 112 лв., 133 лв., 167 лв. Данъкът за сгради масивно строителство (80 кв.м) в четвърта зона е 190 лв., а в трета - 161 лв.

Няма да има промяна при данъците в населените места в Столичната община извън София.

Общината очаква да събере около 3 милиона лева повече от увеличения данък, който ще нарастне средно с 20-25% за презонираните имоти. Средствата ще са за рекордната, по думите на Герджиков, инвестиционна програма за следващата година за 600 млн. лв.