Това каза вицепремиерът Симеон Дянков по време на парламентарния контрол за предложението си за референдум за преките данъци, запитан от народния представител от левицата Георги Пирински, предаде БГНЕС.

Намерението ми е сериозно и то може да бъде осъществено само чрез промени в конституционни текстове, каза Дянков, след като Георги Пирински заяви, че идеята му е абсолютно пакостна.

На 20 януари 2011 г. изложих идеята за бъдещи законодателни промени, които да регламентират, че бюджетният дефицит не може да прехвърля определени граници. Промяна на основните преки данъци за физическите и юридическите лица може да се направи само при постигнат национален консенсус, който не зависи от политическите субекти, които формират мнозинството, смята Дянков.
До края на този месец екипът на Министерството на финансите ще внесе конкретно предложение и в парламентарната бюджетна комисия и в правната комисия, заяви министърът.
Намерението е то да бъде обсъдено от депутатите и водещи независими експерти.
Ще търсим национално съгласие и съгласието на народните представители, независимо от тяхната партийна принадлежност, категоричен е Симеон Дянков.