Референдумът бе лансиран вчера от Дянков по време на дебатите за вота на доверие.
Допитването до народа може да е от началото на 2013 г., ако идеята за такова допитване до народа бъде приета, каза днес министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти, цитиран от БТА. Идеята ще бъде представена пред бюджетната и икономическата комисия през идната сряда.

Това е голяма крачка, ще има голям обществен дебат, затова нашето предложение, ако се въведе референдумът, е това да стане от началото на 2013 г., отбеляза Дянков. Той каза, че такава практика има в Швейцария, както и в някои страни от Латинска Америка.

Източници от МФ обясниха по-рано за в. "Сега", че не става дума за гласуване по конкретни ставки, а за принципни въпроси. Идеята на Дянков за допитване до народа вероятно е вдъхновена от несекващия спор "за" и "против" плоския данък.

Министърът предложи още бюджетният дефицит да се ограничи със закон и да се постави таван на преразпределителната роля на държавата. Второто предложение по същество съвпада с идеята на "Синята коалиция" за фискален борд, която бе отхвърлена миналата седмица на първо четене в парламента. Според сините само при извънредни обстоятелства може да се допуска дефицит до 3%. Таван на бюджетните разходи до 40% пък съществуваше по времето на тройната коалиция по настояване на НДСВ. Според "Сега" ведомството на Дянков обмисля таван от 35%.

Иван Костов от "Синята коалиция" заяви, че ако има нужда преките данъци да се повишат, това не трябва да става с референдум. "Сегашният данъчен модел е базиран на косвените данъци и работи, когато има високо крайно потребление.
Ако потреблението пада и това е устойчива, а не циклична тенденция, ще трябва да се помисли и за нов модел и решенията не трябва да се взимат на референдум", заяви лидерът на ДСБ, цитиран от "Дневник".
Лидерът на СДС Мартин Димитров допълни, че и в Швейцария има референдуми, но въпреки това там се плащат данъци.

Повечето експерти обаче смятат, че референдумът е нереалистичен.
“Тази идея ми се струва доста екзотична", коментира пред Дарик депутатът Пламен Орешарски. "Вярно е, че в Швейцария референдумите имат доста водеща роля, но не и по отношение на размера на данъците. А това е неосъществимо, това са добри идеи, които са нереалистични. Така бих я оценил”, каза той. “Страхувам се, че след един потенциален референдум можем да се окажем без данъци. Аз и по друг повод съм казвал, че има само една по-голяма опасност от левия популизъм и това е десният популизъм, защото за разлика от левия, десният е много по-завладяващ, например да няма данъци“, коментира бившият финансов министър.

Съществен въпрос е, че всички имат право на глас, но в крайна сметка много малко от българите с право на глас плащат например корпоративен данък, изтъкна пред Дарик и икономистът Лъчезар Богданов.

Последна актуализация в 12.30 ч.