Броени дни преди началото на розобера, розопроизводители от Карловско започнаха да унищожават розовите си насаждения, защото са обречени на фалити заради ниската изкупна цена на цвета тази година. Те алармираха, че без помощта на държавата отрасълът е обречен да изчезне, съобщи БНТ. 

Около 25 декара от символа на България - маслодайната роза, вече са в историята. Те бяха изкоренени с трактор вчера.

Розопроизводителите вече трета седмица алармират, че тази година се очаква изключително ниска изкупна цена за килограм розов цвят - между 1.50 и 2 лева.

Притеснява ги това, че с такава и закупна цена те няма да успеят да покрият разходите си.

Зорица Ранчева каза, че отглеждат около 200 дка розови насаждения и това е основен поминък за семейството й. За тази година вложените разходи за обработката на розовите градини възлизат на 50 000 лв.

Зорница Ранчева - земеделски производител от Богдан: - Каква изкупна цена ви дават преработвателите? - На този етап като до края на годината ще ни бъде доплатено, другото нямаме работна ръка или и да имаме трябва да им платим 0.70 лв. Едва ли някой ще се съгласи да бере за 70 стотинки.

Илия Ранчев - розопроизводител: Виждаме, че розата отива към гибел.

Зорница Ранчева: Нашите предци са я съхранили стотици години и на нас се пада честта да я унищожаваме.

Според Ранчева без помощта на държавата, отрасълът е обречен.

Зорница Ранчева: Искаме от държавата да ни даде допълнително обвързано подпомагане на килограм произведен цвят, а не както е както е досега на декар.

Според председателя на асоциацията на розопроизводителите решение на проблема е да се постигне такава изкупна цена, която да удовлетвори както розпроизводителите така и преработвателите.

Христо Николов - председател на професионална асоциация на розопоризводителите: Не може компромисът да бъде изцяло за сметка на розопроизводителя, ние сме звеното, което ако не продължи да работи по нормален начин и с необходимата грижа секторът е обречен.

Символът на България отива в историята, смятат розопроизводители.