Ако изключително важните разговори за климата следващия месец в Глазгоу завършат с успех, първите признаци за напредък може би ще се появят този уикенд, когато лидерите на 20-те най-големи икономики в света ще се срещнат за първи път от две години лице в лице.

Но предизвикателствата са големи. В Г-20 има разделения по въпроси като постепенното отказване от въглищата и ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, а на дипломатите им остава малко време, за да постигнат съгласие преди срещата на 30 и 31 октомври.

Много от лидерите, които ще пристигнат в Рим, включително американският президент Джо Байдън, ще отлетят веднага след това към Шотландия за срещата на високо равнище на ООН, наречена КОП26, която е жизнено важна за справяне със заплахата от повишаването на температурите.

В КОП26 ще участват почти 200 държави, но блокът Г-20, който включва Бразилия, Китай, Индия, Германия и Съединените щати, е доминиращата сила, на която се падат повече от 80 процента от световния брутен вътрешен продукт, 60 процента от световното население и приблизително 80 процента от световните емисии на парникови газове.

"Времето за дипломатически любезности отмина. Ако правителствата, особено тези от Г-20, не се изправят и не застанат начело на това усилие, вървим към ужасно човешко страдание", каза миналата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Очакванията на Байдън, че заминава за Европа със силна вътрешна сделка за климатичната политика, силно намаляха заради политическите разногласия около приемането на по-голям пакет от разходи и това попари надеждите за силен отговор на Г-20.

Домакините от Италия бяха разочаровани и от лидерите на Китай, Япония, Мексико, Русия и Саудитска Арабия, които отказаха да отидат за участие в срещата, която ще се проведе в римското предградие ЕУР (EUR), построено от фашисткия диктатор Бенито Мусолини. Дипломати казаха, че китайският президент Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин са се отказали от присъствено участие заради опасения от пандемията от КОВИД-19, но се очаква, че ще следят дискусиите чрез видео връзка.

 Пандемията

Заради КОВИД-19 миналогодишната среща на Г-20 беше виртуална и продължаващите последици от извънредната здравна ситуация ще са важна част от разговорите в Рим, тъй като Италия много иска големите икономики да координират световното възстановяване. Вероятно ще бъдат обсъдени страховете от покачващите се цени на енергията и претоварените вериги за доставки, както и нуждата от реформа на Световната търговска организация.

Лидерите от Г-20 ще одобрят и глобален минимален данък за големи компании от 15 процента - сделка, която беше финализирана този месец и която Италия обяви за главно постижение на едногодишното си председателство на Г-20.

Италия каза и че се гордее със срещата, организирана от нея през май и завършила с обещания от богати държави за стотици милиони дози ваксини срещу КОВИД-19 за по-бедни региони, както и със сделка за насочване на спешни резерви на Международния валутен фонд към бедни държави.

"Предвид международната обстановка, смятам, че Италия може да е доволна от председателството си на Г-20. Но се надявам, че могат да бъдат постигнати по-нататъшни споразумения за декарбонизация", каза Антонио Вилафранка, директор по проучванията в Италианския институт за изследвания на международната политика.

Област, в която италианският премиер Марио Драги възнамерява да постигне консенсус, е обещанието за намаляване на емисиите на метан с 30 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 2020 г. - още един елемент от битката за ограничаване на парниковите газове, на които се дължи затоплянето на земната атмосфера.

Едни от най-трудните преговори ще са за необходимостта богатите държави да изпълнят обещанието си от 2009 г. за предоставяне на бедните страни на 100 милиарда долара годишно за подпомагане на приспособяването им към климатичните промени. През 2015 г. те се съгласиха да продължат срока на това обещание до 2025 г., но паричната цел, която сега някои бедни страни и климатични активисти казват, че не е достатъчна, все още не е постигната.

В петък министрите на финансите и здравеопазването от 20-те най-големи икономики в света (Г-20) заявиха, че искат 70% от населението на света да бъде ваксинирано срещу Covid-19 през следващите осем месеца и във връзка с това създадоха работна група за по-добра борба с пандемията.

Разговорите на Г-20 в Рим ще се водят във футуристичния конгресен център "Облака". Социални събития са планирани в някои от историческите обекти в центъра на Рим, включително галавечеря в президентския дворец.

Вътрешното министерство каза, че между 5000 и 6000 полицаи и 500 военни ще бъдат разположени, за да гарантират безопасността. Въздушното пространство над Рим ще бъде затворено и граничният контрол ще бъде засилен, за да няма потенциални нарушители.