Преговорните екипи на институциите на ЕС са постигнали споразумение за нови правила по въпросите на климата, са съобщили представители на Европейския парламент и на Съвета на ЕС пред ДПА рано сутринта в сряда.

Това отваря пътя целта за намаляване на емисиите от парникови газове с поне 55 процента до 2030 г. да бъде записана в европейското законодателство.

Новата цел е значителен скок в сравнение с настоящата цел за намаляване на емисиите с 40 процента спрямо нивата от 1990 г.

Представителите на правителствата на 27-те страни-членки, на Европейския парламент и на Европейската комисия са постигнали споразумение след месеци на безплодни преговори.

Като част от Европейския зелен пакт Комисията предложи през 2020 г. целта за неутралност по отношение на климата да залегне в първия европейски законодателен акт в областта на климата. Намерението е до 2050 г. да се постигне въглеродна неутралност.

"Това е ключов момент за ЕС и силен сигнал към света: нашият ангажимент към климатично неутрален Европейски съюз ще направлява нашите политики през следващите 30 години. (Това са) и положителни новини преди Деня на Земята", написа в Туитър заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите на климата. "Това е добър ден за хората и за планетата", допълни Тимерманс.

Споразумението е постигнато от политическите представители на институциите, но трябва да бъде одобрено от правителствата и парламентите.

Зелените в ЕП са изразявали резерви към споразумението, но няма да имат достатъчно гласове сами да блокират приемането на законодателството.

Във вторник Великобритания си постави нова амбициозна цел, а именно до 2035 г. да намали емисиите на парникови газове с над три четвърти спрямо равнището им от 1990 г., предаде Асошиейтед прес. Освен това британското правителство има намерение да затвори вратичка, която позволява голяма част от замърсяването от въздушния и морския транспорт да остане извън статистиките. Новата цел ще бъде записана в закон, който ще бъде внесен в парламента в сряда и се очаква да влезе в сила до лятото.

Междувременно агенциите съобщиха, че китайският президент Си Цзинпин ще участва в свиканата по инициатива на САЩ виртуална среща за климата на 22 април по покана на американския си колега Джо Байдън.

Си ще участва в срещата чрез видеовръзка и ще направи изказване, каза в изявление говорителката на министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин.

Байдън е поканил за участие десетки световни лидери, а САЩ скоро се очаква да поемат нов ангажимент за ограничаване на парниковите емисии след връщането си в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Целта на Парижкото споразумение е повишаването на температурата да се задържи в световен мащаб до под 2°C, като усилията са то да се задържи на 1,5°C.