Къщите на село са сред най-търсените през изминалата година, отчитат брокери. Коронавирусът и наложените ограничителни мерки провокираха хората да потърсят алтернативно жилище извън големите градове. Ръст на продажбите се отчита в близките села до градовете. Селата в Родопската яка остават сред най-предпочитаната възможност за бягство от Пловдив, съобщи БНТ.

За последните няколко месеца на сесиите на Общинския съвет на Община Родопи е сменен статута на повече от 100 имота само в близкото до Пловдив село Марково.

"Постоянно започват строежи на нови къщи. Истината е, че хората предпочитат да живеят близо до града, в къща с двор, може би пандемията диктува това да се чувстват по-комфортно семействата", заяви кметът на селото Десислава Терзиева.

Брокери на недвижими имоти от Пловдив отчитат, че в селата от Родопската яка се продават предимно новопостроени къщи. Цените остават сравнително високи. Празните парцели за жилищно строителство там вървят по 40-50 евро на квадрат, за разлика от близките населени места на север от река Марица, където за 50 хиляди евро може да се купи готова къща с двор.

Единици са старите къщи, които се продават в Марково. Те обаче също държат доста висока цена заради локацията на селото, чистия въздух и гледката към града.

За последната година в село Марково са регистрирани 1200 нови жители. Това води и до необходимостта от разкриването на нови групи и класове в детската градина и местното училище. Така по време на пандемията става възможно съживяването на редица български села.