"Бюджетът който беше направен, беше предизборен, той няма да издържи и е необходима спешна актуализация". За това алармира бившият финансов министър доц. Петър Чобанов в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Това, което трябваше да бъде направено за бюджета тази година, е да се знае, че кризата ще продължи, както се случи през първите четири месеца на годината, да е предвидена по-голяма гъвкавост в бюджета и да не се правят разходи, които могат да бъдат спестени, като увеличаването на заплатите в държавната администрация - това беше напълно излишно и не е свързано със самата криза", коментира бюджета финансистът.

Доц. Петър Чобанов изрази мнение, че Планът за възстановяване и устойчивост най-вероятно ще бъде изпратен до 30 април.

"За съжаление, това не е хубаво, ЕК и европейските институции предпочитат, когато се изпрати такъв стратегически документ, те да работят с правителство, което ще стои зад този план, ще гарантира изпълнението му. Тези авансови средства няма да ни решат проблемите. Планът не трябва да се разглежда като такъв, който запълва дупки. Ние имаме три елемента, които са много важни и които трябва да се допълват взаимно. За съжаление, единият от тях напълно липсва. Това е национална капиталова програма, която да се провежда изцяло по правилата за нормално бюджетно управление. Ние нямаме такава национална капиталова програма. Другият елемент е планът и третият елемент са европейските фондове", заяви Чобанов.

Бившият финансов министър също така смята, че трябва да се разработи такава национална стратегия, която да обхваща тези три основни източника за финансиране и решаване на проблемите, за гарантиране един ускорен и догонващ растеж. "Ще е хубаво следващото правителство, когато бъде излъчено, да си го постави като един приоритет, за да видим наистина, че се управляват ефективно публичните финанси", коментира Чобанов.

"Не се разбра през тези години, че европейските фондове не са основният инструмент на бюджета да прави капиталови разходи, основният инструмент трябва да е националната капиталова програма, а всичко останало да допълва към нея", смята специалистът.

Според него, не трябва да се очакват масови фалити след кредитната ваканция. "Това, което се очаква, е да има затруднения от гледна точка на това, че не сме сигурни колко бързо ще се завърти нормалната икономическа активност и дали няма да се изправени пред нови вълни на пандемията. Трябва да се правят икономически анализи по сектори, държавата съвместно с бизнеса и университетите да прави такива икономически анализи, да се види кои са най-уязвимите и засегнати сектори и какъв финансов ресурс им трябва, за да преодолеят този период", заяви финансистът.

Лихвените проценти са ниски и това трябва да се използва от бизнеса. Сега е моментът да се инвестира, смята Петър Чобанов.

Относно законодателните промени в парламента, финансистът изрази мнение, че в момента няма перспектива за кабинет и в момента се слага "каруцата пред коня". "Тези прибързани промени могат да доведат до никъде", смята той.