Русия не приема тавана на цените на руски петрол, които беше одобрен от страните от ЕС, Г-7 и Австралия, предадоха ТАСС и "Известия", а "Ройтерс" ги цитира.

"Сега анализираме. Ние няма да приемем този таван, а как ще бъде организирана работата след анализа, който ще направим, ще съобщим", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той каза още, че Русия се е готвила за такова решение.

"Установените от САЩ и техните партньори тавани на цената на руския нефт на практика означават прекратяване на базовите принципи на функциониране на свободните пазари, което води до по-голяма несигурност и по-високи цени за потребителите", се казва в разпространения по-рано коментар на руското посолство в САЩ, цитирано от ТАСС и БТА.

Русия заяви, че ще продължи да намира купувачи за своя нефт, въпреки "опасния", по думите ѝ, опит на западните правителства да въведат таван на цените на суровината, която тя изнася по море. Тя вече обяви, че няма да продава петрол на страни, наложили таван на цената.

В петък страните от Европейския съюз съгласуваха таван на цените на руския нефт, транспортиран по море, на нивата от 60 долара за барел.

Договореността между G7 и Австралия за пределната цена пък ще влезе в сила от 5 декември.