Отмяната на забраната за износ на руски петрол от "Лукойл" нарушава условията на дерогацията, договорена от "Продължаваме промяната" с Европейската комисия.

Това заявяват в своя позиция от партията по повод обявеното вчера решение руската компания да премести цялата си икономическа дейност у нас и да плаща данъците си тук, както и нефтопродуктите да бъдат изнасяни.

От ПП приветстват преместването на производството на "Лукойл" на българска територия, но настояват да бъде спрян износът на нефтопродукти, които произвежда рафинерията в Бургас.

"Обявената на пресконференция на служебния кабинет и компанията "Лукойл" позиция от 21 ноември изпълнява част от предложения от "Продължаваме промяната" Проект на решение, което ще доведе до реално намаляване на цените на горивата у нас. Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на "Лукойл" в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването", посочват от ПП в позицията си.

"Тревожна е обаче заявката за заобикаляне на духа на дерогацията, договорена от ПП, а именно "да няма забрана за износ на продуктите от преработка на руски нефт". На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК", казват още от партията. И припомнят, че преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че "лимитираната дерогация" цели "снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави".

"На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета "Петков" дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар! Също така е важно да подчертаем, че без дерогацията, България щеше да е длъжна от 5-и декември да спре вноса на руски суров петрол, което щеше да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната. Настояваме нашият Проект на решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, независимо че решението на Министерския съвет изпълнява три от нашите четири точки", искат още от "Промяната".

На въпрос именно за износа на нефтопродукти по време на пресконференцията в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че това не представлява нарушение на санкциите, тъй като обработената до получаване на продукт руска суровина е българско производство.