Първите туристи вече са на морето. Група от около 40 българи се настаняват в Албена. За целта в комплекса беше направена днес генерална репетиция за посрещането и храненето на гостите, които пристигат утре.

"За храненето на туристите се направи по-специална организация, защото вече гостите на бюфет-масите няма да се обслужват сами, а от персонала", съобщи Христо Пенев, зам.-директор "Експлоатация" на КК "Албена".

Няколко дни поред са провеждани тренировъчни процеси с персонала как да работи в среда, в която трябва да се прилагат мерките за превенция срещу разпространение на коронавирус, за да предпази гостите. 

Организацията на плажа също е готова. "Всеки сектор има специално оборудвани помпи, с които се дезинфекцират шезлонгите, със специален разтвор, чието действие е минимум 6-7 часа, но ние го правим всяка сутрин и след всяко ползване на шезлонга. Също и чадърите минаваме поне 2 пъти на ден", коментира Денис Тахиров, мениджър на спорта и плажната ивица в "Албена".

Предимство на курорта е широката плажна ивица, която позволява достатъчно отстояние.

Тази година чадърите са поставени на 7 метра разстояние един от друг. За гостите на хотелите те са безплатни, а за посетителите на курорта цената е най-ниската по цялото Черноморие - 1 лев за чадър и 1 лев шезлонг.

Спасителите ще започнат работа на 1 юни, като входната такса за комплекса засега остава 5 лева.