Плажовете и крайбрежните заведения в морския град са готови за новия туристически сезон.

Цените за чадър и шезлонг на пясъчните ивици на областния град варират от 1 до 5 лева.

Снимка: БТА

Най-скъпи са плажните принадлежности на централния плаж и "Сахара 1" - по 5 лева за шезлонг и чадър, а най-евтино - по лев за тях, ще излизат на "Буните-2". "Кабакум-север 1 част" и "Офицерски-запад". На "Варна-Панорама" сянката ще струва 4 лева.

21 плажа във Варненско остават без стопани това лято. За 17 от тях от държавата са осигурили спасители, а останалите ще бъдат неохраняеми, тъй като достъпът до тя е затруднен, предава БНТ.

Четири на брой са труднодостъпните плажове край Варна, като и тази година те ще останат без наематели и водни спасители.

"Пример давам Галата плажа, който няма как да се обезпечи с медицинско обслужване, тъй като има може би около 200 м стълби. Там разсъждавахме по варианта с корабчета да се обслужва", каза областният управител на Варна Стоян Пасев пред БНТ.

Един от най-предпочитаните плажове - Камчия, отново е без стопани. Там държавата е осигурила спасители и медицински екипи. Неохраняеми обаче са плажовете Кабакум - север и Централен в Шкорпиловци, тъй като концесията им изтече преди дни.

"Дано да се намери наемател или концесионер в условията на Ковид 19. Освен това и двата плажа на Алея Първа - Буните Изток и Запад също са обявени за концесия", каза още Пасев.

Много варненци предпочитат неохраняемите плажове заради спокойствието, други обаче смятат, че те са опасни.

Обезпечаването на неохраняемите плажове във Варненска област с водни спасители струва на държавата 310 000 лв. месечно.