Страната ни получила по-малко от полагащото й се в сегашната бюджетна рамка - или близо 7 милиарда евро по отделните програми.

За следващия период правителството ще настоява за 4 милиарда евро, или 4 пъти повече пари за пътища, каза Плевнелиев, цитиран от БНР. Той и министърът по еврофондовете Томислав Дончев са в Брюксел на Третата Дунавска конференция, като се срещнаха и с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

"Има такива резерви и ще има всякакви, докато не се изчисти много ясно функцията кой какво прави", коментира той резервите на Европейската комисия по сключеното от българското правителство споразумение с Международния валутен фонд.

"Всеки иска да помогне обаче накрая топката е в българското правителство. Ние си говорим с различните банки, част от дейностите се припокриват, част не могат да бъдат финансирани, по-скоро това са институции, които акумулират огромно ноу хау за реформи, много важни в следващите шест до седем месеца", посочи Плевнелиев.

"ЕК очаква конкретната визия за България за сферите, секторите, проектите, където ние искаме техническа помощ от международните финансови институции - Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка и Световна банка", каза пък Томислав Дончев.