Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи пред журналисти в началото на форум, че към момента има спад от пет процента на руските записвания за почивка в България спрямо същия период на минала година. Това не е крайна цифра и мисля, че общо за целия сезон ще имаме спад не повече от 3 - 4 процента, максимум от пет на сто, коментира тя.

Ангелкова допълни, че ситуацията е динамична и посочи, че има уверения от руска страна, бе България продължава да е на едно първите пет места като предпочитана дестинация за руските туристи.

Голямо влияние върху избора на страна за почивка за руските туристи оказва предлаганата цена и в това отношение Турция изключително много ни конкурира, отбеляза министърът. Тя направи този коментар преди началото на петата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Министърът посочи, че и това лято ще има наети сезонни работници - основно от Украйна, Молдова, Беларус. Има и от Азия, но значително по-малко, каза министърът. Миналата година сезонните работници са били 3200, а тази година се очаква те да са между 5000 - 5400 души, допълни тя и уточни, че разчетите са на база на заявките на работодателите.