България остава сред първите пет предпочитани за почивка дестинации за руските туристи, а идеята е да се запази нивото им на това от миналата година, макар че в момента имало лек спад от 3-4 на сто заради "агресивната ценова политика на Турция".

За миналата година туристите от федерацията у нас са били 559 хиляди, това лято се разбрахме да се опитаме да запазим същия процент и устойчивостта, което ще е голям успех, предвид агресивната ценова политика на Турция.

Това каза в кулоарите на парламента министърът на туризма Николина Ангелкова след срещите си в Москва като член на премиерската делегация. Тя добави, че сега имало заявени много повече редовни самолетни линии за Варна и Бургас, отколкото чартъри, което давало основание да се смята, че посещаемостта ще се запази.

По принцип Руската федерация всяка година обявява дестинация, предпочитана от руските туристи, за година на тази държава, разясни министърът.

Очаква се 2019 г. да бъде обявена за Година на туризма на Русия в България и на България в Русия. Идеята е подкрепена от руския президент Владимир Путин и от българския министър-председател Бойко Борисов.

Ангелкова определи това политическо послание като изключително важно и уточни, че за страната ни номинацията е за пръв път.