Във вторник изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов каза, че в сряда се очаква отговор от руската страна дали ще оттегли иска си за 58 млн. евро, който внесе в края на юли в арбитражния съд в Париж.
По думите на Андонов българската страна подготвя контраиск и ако руснаците не оттеглят своя, тя ще го внесе, като той е за 61 млн. евро.

Днес Трайков обясни, че това не е контраиск, а иск. "Евентуалният иск от страна на НЕК не е контраиск, защото е по суми, които българската компания има да получава", каза министърът.
Според него не е изключено да има и отговор от руската страна днес. „Защото, поне ако вярваме на думата на високопоставения руски представител, който в понеделник е обещал в разговор с НЕК, че в сряда ще има отговор, междувременно са поискали преговори, все нещо ще се случи", казаТрайков пред БНТ, цитиран от Дарик радио.
Той обясни, че от известно време насам за първи път вече по проекта от наша страна се работи много систематично и с много добро темпо, на което по думите му „колегите от "Атомстройекспорт" не успяват съвсем да отговорят".
Те сякаш са изненадани, че нещата могат да бъдат поставени и по този начин, коментира той.

Министърът сравни проекта с „нещо като полуразрушена сграда, която се нуждае от много сериозен ремонт".
„Сега, ние можехме да пуснем булдозерите и да съборим, да съборим всичко и да започнем чисто нов процес. Тогава може би този, който беше построил паянтовата сграда, нямаше да е много щастлив. Ние решихме да проверим дали можем да го ремонтираме и вече нещата са поставени много сериозно, много професионално от наша страна. Финансовата работна група работи по изясняването на предложеното руско финансиране. Пак казвам, за съжаление колегите, които преговарят там, не получават адекватна информация, реакция, ангажимент", коментира Трайков.

Той бе категоричен, че от наша страна всички имат един конструктивен партньор, който обаче е съвсем наясно с интересите си и няма да отстъпи от тях.

По отношение на написаното в руската преса, че ако до края на ноември няма развитие по проекта, „Атомстойекспорт" може да се откаже от него, Трайков обясни, че такъв срок няма.
„Аз съм оптимист, каквото и да се случи, то ще се случи както трябва. И да има "Белене", и да няма "Белене", то ще е в резултат на това, че най-добре отговаря на интересите ни", коментира той.