НЕК и ”Атомстройекспорт” опитват да избегнат съда

До 12 август ще продължат преговорите между НЕК и изпълнителя на проекта "Белене" - "Атомстройекспорт". Вчера в НЕК е получено писмо от руснаците за преговори по иска, който българската компания има намерение да заведе, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков.

Обратно в новината

Коментари - НЕК и ”Атомстройекспорт” опитват да избегнат съда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

к'во сте се закахърили, бре? За к'во ви е ток? Нали Мутрата-Слънце ви свети ден и нощ? -:)

Кажеш ли АЕЦ "Белене" и разбирай руско-българската енергийна мафия, с нейните най-видни български представители. А именно, Гоце "големия шлем" или май по добре голяма и крадлива русофилска тиква и ръководстнвата на българската мафия в лицето на партиите БСП, ДПС и НДСВ!!!!!! За това - НО ПАСАРАН!!!!!!

Вчера "Независимая газета" публикува изявления на представител на Атомстройекспорт, който изявява "учудване" от изявлението на Трайков за някакъв иск от страна на НЕК, защото самата НЕК е поставила условие на руснаците да си приберат старото оборудване при подписването на договора, което нямало никаква пазарна стойност за нас. От Атомекспортстрой съобщават за Интерфакс, че възприемат ултиматума на Трайков руснаците да изтеглят иска си като "недоразумение", а твърденията на Трайков, че НЕК щял да предяви свой иск за "блъф". От Атомекспортстрой заявяват, че от българска страна постоянно настояват за отлагане на строителството поради различни причини, като досега са подписани 12 анекса, последния от които е от 1-ви юни и изтича на 30-ти септември. Към средата на ноември, в Атомекспортстрой ще има съвещание, на което ще обсъдат да предявяват ли нови искове и да прекратяват ли договора.

Да, ама товая се еслучило по времето на управлението ан бСП и компания. И надали е било безплатно. Колкото и да са продажници от бСП-то, колкото и да са русофили, колкото и да са некадърни, надали някой с ее съгласил това да стане съвсем безплатно. Друг е въпросът, ако са го продали на принципа "кон за кокошка", както най-вероятно е станало. Защото да продадеш един реактор за 62 млн и да купиш друг за 2 млрд надали е добра сделка. Но когато е за братушките - може. Особено ако БСП сключва сделката.

НЕК и Атомстройекспорт може и да не стигнат до съд, но настоящите управляващи със сигурност ще стигнат и то в качеството на подсъдими! Скоро!

По ред пречини Атомстройекспорт с удоволствие ще си вземе около милиард евро от нашите баламурници. Освен ако не тичат да реват на Путин и тогава е възможно политическо решение.

И този Путин да не би да е еврокомисар или евросъдия ? И защо си толкова загрижен за руския проект да се нагсади на главата ти ? И да избухне колкото 10 чернобила ?

нищичко не разбираш от тези неща! Какви 10 Чернобила?!! Ходи да си слушаш Азис, там вероятно си по-компетентен! Всъщност, как си я представяте без ток, но пък за сметка на това с неустойки??!!

bobsyn@

Ха с фиксирана цена, ха без фиксирана цена, ха с анекси, ха без анекси, ха смятаме ние, ха консултанти дали е изгоден проекта... Е то изобщо ще се вземе ли решение най-накрая или продължаваме с гръмки изказвания на база едни или други лобистки интереси. Не знам за Вас, но на мене ми писна да чета и слушам за това Белене...

Реплика на "-Една китайско-тайванско-сингапурска компютърна бръкма днес струва около 500-ш00 лева. Мисля, че светът няма да има проблеми с тези бръкми. Виж хубави домати ще се намират... още по-трудно. Просто не растат навсякъде :- Светът няма проблем с компютрите ,а ти имаш проблем след като смяташ че си част от водещия свят.В Китай се сглобяват персонални и нисък клас компютри ,които са им позволени. Там само се ползва труда за сглобяване - процесорите идват при тях в непрозрачни пликчета ). Високите технологии са по-скоро начин на мислене и ценностна система. Красноречив пример са индианците и други племена по света , на които са давали огледълца срещу злато. Затова ще ти ядат доматите, ще ти ползват суровините и ще те управляват.

Вие, подлогите на Кремъл сте специалисти по чукчите. Нали от тях се учите - от съветските специалисти от Чукотка. И от колхозници разбирате - специалисти по колхозите във Вологодка губерния. Няма лошо - учете се от тях - след като до там сте я докарали. Нека те да бъдат вашата пътеводна светлина по пътя към Сев. Корея и Занзибар.

По ред причини "Атомстройэкспорт" и правителството на Русия са силно заинтересовани от строителството на АЕЦ Белене. По ред причини НЕК и правителството на България са силно заинтересовани от... опс , някой може ли да ми каже от какво се заинтересовани?

Нека първо да кажем от каво е заинтерсована Русия - иска да направи пробив с адрен реактор в държава от ЕС. И да си го впише в референц-листата - видите ли, ние правим атомни централи в ЕС. Само това е - нищо друго. и понеже други балами в ЕС не могат да намерят са се ориентирали към продажниците от БСП - то за тях интересите ан Русия винаги са били по-важни от интересите ан България. По една единствена причина ББ не иска някакви колхозници да го правят на глупак. Всъщност всеки нормален български гражданин, с изключение на номенклатурчиците ан БСП ( ама пък кой е казал че те са нормални), не иска някакви си руски колхозници да го правят на маймуна. Е, техния интерес защитава ББ.

Николай

Не се чуствай задължен да пишеше реплики, дори когато няма какво да кажеш. Моят въпрос е прост: Каква е позицията по въпроса за втора АЕЦ на правитеството ни /институция, която си живурка благодарение и на моите данъци/ и на НЕК /дружество, съшествуващо благодарение и на ежемесечните ми плащания на ток/ ?

Съвет: обяснявай, когато занеш. Прави ми впечатление, че навсякъде по форумите обясняваш по всякакви въпроси и все те избива на политика и по най-прозаичните въпроси. А така обикновено правят ченгетата - провокатори. Не си приятен на хората във форумите

Русия има не един ядрен реактор в ЕС. Само в Козлодуй са 4 (а доскоро бяха и 6, а има и други - Румъния, Италия, скоро и в Турция, ) и какво от това?! Така че да се мисли, за ядрени облаги са глупости! А колкото до печалбата на предприемача-инвеститор, това е нормално, дори и клозет да ти построят, няма да е без печалба. Така че, не говорете фатасмагории, а си мислете, че всичко работи с ток, например сушоарите на блондинките също :)

Интересна работа. Ние им дължим 58 милиона, те ни дължат 61 милиона. АКО, обаче те не си сикат парите - и ние няма да си искаме парите??? Т.е. - 3 милиона долара сме назад, но иначе сме прави ние! Е, другарю Трайков - това е икономика! Ако те оставят един месец да продаваш краставици на женския пазар - ще си умреш от глад, ама все пак - това не е икономика, а алъш-вериш...

Пак грешиш! Казаха ти го ясно: ПРЕГОВОРИ с прихващане. Преведено: имат да ни дават 3 милиона. Министърът го каза вече.

МИНИСТЪРЪТ КАЗА: "Днес Трайков обясни, че това не е контраиск, а иск..." ТОВА БЕШЕ ДНЕС, А ВЧЕРА БЕШЕ, Е АКО ТЕ НЕ ВНАСЯЛИ ИСК, НИЕ СЪЩО НЯМА!!! Не помниш или?

Много точно..Оттук нататък заинтересоваността и дълговете следва да се изясняват, защото става дума за българска територия, която ще стане икономически анклав..И продажби на електроенергия като случая с измерване на количеството и качеството при ЛУКойл..Да не говорим, че Русия НЕ Е член на ЕС и НАТО !

нямате шанс да го проумеете. Мисленето Ви е на ниво - на ти куклите, да си ми парцалките...

Хубаво е Борисов да помисли и върху кандидатурата на Трайков за Президент. Много хляб има в това момче...

прав си братко, Распутине :))

Приятели, има много празни коментари, нямат съдържание, не разбрахте ли , че това е сценария на цирка от няколко години. Спрете не се косете, руснаците ще строят АЕЦ, политическите маневри са изкуство, а Вие бързо се ефектирате и бълвате празни приказки.

Я го строят я не. След още една такава изцепка като тази съдебна процедура и руснаците ще си ходят в Сибир. Където им е мястото. или в някой китен колхоз в Подмосковието. Да садят картофи. Че те поне това го могат. Само това.

Който е на страната на руснаците е срещу България.

Само да не се отиде на другата крайност- при американците. Защото една голяма час от политиката на правителството по Белене е продиктувана от американците. Просто те искат да се настанят на мястото на Русия. Не ни трябвате нито американски, нито руснаци олигарси!

Ако трябва да избираме межди САЩ и Русия, добре е да изберем Германия. Или Япония. Защото тези народи показаха на всички как трябв ада се правят нещата. Пък и Германия е членка на ЕС и ни е съюзник в НАТО...

Бъди Европеец. Това стига. Никой не ти иска да секланяш на руснаци, американци и германци. Дори мисля, че те гледат на такива с насмешка и съжаление.

САвеЦките болни са най-здрави...

Русофилите мразят България. Те са руски агенти и работят на доброволни начала срещу всичко българско.

Днес разбрах интересни неща за себе си. Че съм руски агент. Че работя срещу всичко българско. П.С. Това за "доброволните начала" много ми хареса. Нещо като доброволните отряди едно време.

Аз съм руски агент и ми е много добре. ГРУ ми дават пари, оръжие. По цял ден си лежа и мисля каква гадост да направя на България. Препоръчвам на всички безработни и на тези, които получават ниски заплати и пенсии да се включат в шпионската дейност.

Стига с това преклонение пред руснаците! Не ви ли омръзна да НЕ СТЕ БЪЛГАРИ-ЕВРОПЕЙЦИ ! Дори когата някой бг-министър не е прав ТРЯБВА да заставате на негова страна. Другото е за "дупедайци"-те патент.

Аз пък винаги съм смятал българските управници за мои основни неприятели /и имам не едно или две основания за това/ . Горе-долу обратното на това , което искаш ти - дори когато министърът е прав , това е някаква случайност - едва ли го прави за доброто на мен и на съграждани ми .

Ясно. Не го прави за тебе. Прави го за гражданите. И добре го прави щом не ти харесва. На нас в Европа /ти не си от европейците/ ни харесва.

Руснаците искат, ама у нас дали е останал поне един, който знае какво е това преговори и как се прави?! Аз от цялата история останах с впечатление, че Трайков адски не е в час, нито има някакви начини да влезе ... Което не е в наш интерес, това протакане и разтакаване е не само скандално, но и просто пагубно!

КГБ тук, КГБ там, КГБ горе, КГБ долу. Вездесъщ е. Защото колкото повече скача, толкова повече пари ще му дадат задокеанските му чорбаджии.

На вса чрвените кратунки, така ли ви плащат от Кремъл. Щото на мен ми е трудно да си представя едни и същи екземпляри да защитават хем БСП, хем Русия, а в същото време да са се надупили на Доган. Но те изпълняват заповедите на Партията, без значение как ще се нарича тя - БСП, БКП, БРП, БРСДП(тс). Ако трябва ще станат съюзници с Хитлер (защото СССР е бил съюзник с Хитлер), ако трябва с помощта на НКВД ще гръмнат и църква. Българска църква, не турска джамия. Щото турска джамия не са взривявали.

Казват колкото и да са извити червата все има изход. А той за съжаление не води където трябва А съвсем напротив Та вони цялата история и дано да не се заплаща тройно - с бой, сол и сълзи

Две неща стават ясни. Първо, че руснаците се опитват да ни шантажират. И второ, че те всъщност отдавна са прекъснали преговорите. И онзи иск, който теб са предявили, очевидно е натиск, нищо повече. Да, ама преговори не се водят под натиск. А в случая Русия е по-заинтересована от проекта. Така, както е изравнена площадката всеки може да строи там АЕЦ. С кавито си иска реактори. И аз не виждам, смисъл да дадем на р5уснаци да строят АЕЦ Белене с руски реактори (стар модел и при това доста скапани). Още повече, че както се вижда те откровенно са ни излъгали за доставения ни вече реактор.

Ти разясни първо на публиката тук какви национални интереси защитава Трайчо, че нещо не ги четем в тази статия.-:)

Във всички случаи не националните интереси на Русия. кавото правеха доносника на ДС, агент Гоце, Станишката, Р. Овч. и цялата върхушка на бСП-то. Така са сключили договорите с Русия, та сега се чудим какво да правим. А както се вижда руснаците са ни лъгали през цялото време. Не случайно германският им партньор "РВЕ" се отказа да работи с тях.

Нали не очакваш точно в Дир или Нюз или Сега да ти кажат, че някой от правителството прави нешо свястно? Особено в статия

Ти всезнайко от всичко явно разбираш.Като чета бисерите ти в форума ми става смешно.Не знам от къде си ,но почти от всяка точка на България се стига с автомобил най-много за шест часа в Белене.Направи си една екскурзия през уйкенда и ще видиш на какво Трайков вика изравнена площадка.Ще видиш инфраструктора за 1.5-2 милиарда лева.И като се върнеш от екскурзията седни пред компютъра ,и ако имаш малко съвест пиши пак глупости .

Екскурзия до Белене? И защо? да гледам малоумията на БСП-то. И на руските им господари. Не, мерси. И само като си помисля какви са ги надробили мужиците от Н-ския колхоз, ми идва да режа глави. наред. като се почнер от доносника агент Гоце, Станишката, Р. Овч и цялата червена пасмина. Дето ни продадоха на руснаците, тяхната мамка.

Всички знаем че решението за проекта ще е политическо. От едната страна американците, все пак Трайчо си е тяхна маша, а от друга руснаците. Като си стиснат ръцете двете големи нации, тогава всичко ще тръгне. Нас никой не ни бръсне за слива.

Не е политически проект, а продиктуван от бъдещите енергийни нужди на България и развитие на икономиката и. Трябва да умееш да мислиш с 50 години напред -това е поведението на национално отговорния политик. Но западноевропейските развити демокрация са РАЗВИТИ, защото мислят свободно и независимо вече 60 години мирна Европа, никой малък голям народ не се кланя на никой голям брат. Те не се оставят да бъдат зависими нито от американски, нито от руски олигарси. Крайно време да се поучим от техния опит и да живеем като тях. Но първо да си създадем политически елит като техния, който ще ни осигури такъв и живот и ще спира враговете на нацията още на границата. А политици не се налагат от вън, а се избира от вътрешния народ СЪС СЪЗНАНИЕ.

Ти си проспал много години...Елитът се създаде едно време в средите на червената буржоазия. Късно е вече. Мислещите не вЕрват на политпропаганда...

Токът след 20 години ще е поне два пъти по-скъп като средно. След 50 - 5 пъти. Калкулираните из пресата уж високи цени за киловатчас от АЕЦ Белене са средни за целия период, но всички пропускат този факт. Разходите по експлоатацията на АЕЦ са по-малка част от всичките в сравнение с ТЕЦ, съответно и по-малко се влияе от инфлация.

Съгласен с теб!

Приказки на Трайчо приличат на отчета на комсомолски секретар, едни общи думи за нещо което не е свършено, но ненадейно дойде време за отчет.

А сключването ан договра от Р. Овч и Станишката прилича на договорите от времето на милиционеро-социализма. Сключвани от Рабфак-овци и възпитаници ан АОНСУ. Толкова некадърни, колкото некадърно може да бъде обявяването на голям шлем от селския белотаджия в селската кръчма в село Сирищник (не е задължително той да се казва доносник Гоце).

косурани и китка за какво ние още една атомна централа и без това хората търсат алтенативни източници за получаване на ток *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Щом руснаците искат преговори, значи до сега ги нямало. Имало само изблики в пресата и нищо повече. Натясно ще ги хванеш друг път. Трайков и да ги хване натясно, няма да знае какво да прави понататък. Има други инструменти като булгартабак и тн., другото емоции струващи само 61 миллиона, което копейки за тях.

Ако визираш способностите на това правителство, да, но другите европейски държави имат силни ДЪРЖАВИ, там главното мото е ДЪРЖАВАТА Е НАЙ -ВЕЛИКОТО НЕЩО И ВСИЧКО МОЕ ДА НАПРАВИ ,имат национално отговорни политически НЕкорумпирани елити, които работят само да интересите на обществото и не допускат руски мръсни капитали, нито руската икономическа мафия да шета там.

Те, руснаците, не допускат и разни изпаднали и алчни за власт емигрантчета да им дават акъл.

Браво харесвам отговора ти министър Трайков...........До преди теб беше ала бала

Абе какво се занимавате още с тези руснаци, гонете ги от Белене и толкова. Не бива да допускаме руска фирма да строи АЕЦ Белене. И без това сме достатъчно зависими от тях..... Ако трябва, дайте им там някое милионче да си го заврат някъде и намерете свестен инвеститор.

Тук не става въпрос за "вида на технологията", а за "вида на капиталите" идващи от вън под форма на заеми и инвестиции. Европейските развити страни се самоуважават, понеже имат железен "закон за произхода на капиталите", с който се проверяват чистотата на капиталите от вън и вътре, както и произхода на парите и братствата на всички, които искат да стават политици и се стремят към високите етажи на властта. Твоето мнение е типично седесарска позиция, СДСарията не е обелила нито дума да приемане закон за произхода на капиталите, а говори само за вида на технологията..

Нищо не съм казвал за технологията..... не знам къде го видя това за технологията. Иначе произходът на капиталите е така да се каже втората страна на въпроса. Те руснаците може да извадят и чисти капитали, но смятам, че не бива да допускаме Белене да се строи от тяхна фирма и с техни капитали. А седесарската позиция е въобще срещу строежа на втора АЕЦ, докато аз имам претенции само по отношение на фирмата и капиталите, с които ще се строи.... струва ми се, че има съществена разлика.

ама ние досега не преговаряхме ли? щом руснаците искат преговори значи са натясно. давай, Трайчо.

Ти вярваш ли на глупостите, които пишеш???:))))))

Никакви преговори! Никакви заеми от Русия! Това не са държавни пари на Русия, това са пари на руски олигарси, в които участва и нашата мафия.-т.е открадни от нас и наши пари, които ще се връщат от целия български народ, три пъти повече, от две поколения българи. Централата ще стане частна собсвеност на олигарси и те ще диктуват цялата ни икономика , въздуха, небето и слънцето на българския народ. Белене може да се строи само с български държавни собствени пари.

интересите на трайчо са да си трае, ама моя интерес е тока на страната да е осигурен, и то на минималната възможна цена, каквато е цената на тока от АЕЦ. заради герберастите обаче скоро ще се наложи да купуваме ток от Турция и Румъния, които строят АЕЦ близо до нашите граници и при една авария пак ще пострадаме, само дето ще плащаме скъпия вносен ток.

Я, май се заговори за руско финансиране от наша страна..... Че то американците, както включиха пак печатницата за пари, май и нашето доверие са почнали да губят. Какво ли ще доживеем да видим....