Парламентът да изслуша служебния министър на финансите Росица Велкова за изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. по основните пера на бюджетните приходи и разходи - това предвижда програмата на извънредното пленарно заседание, насрочено за вторник, 25 октомври, от 10:00 часа.

Изслушването е планирано като втора точка от дневния ред - първата все пак е отредена на избора на временна комисия за изработване на правилника за работа на Народното събрание. Изслушването бе планирано за миналия петък, но не се състоя заради трудния и проточил се избор на председател на Народното събрание.

Финансовият министър ще трябва да представи и проекта на служебното правителство за държавния бюджет за 2023 г., в това число тригодишната бюджетна прогноза. Вносители на предложението са Корнелия Нинова ("БСП за България") и група народни представители.

По предложение на ГЕРБ-СДС Росица Велкова ще трябва да представи и възможностите за финансиране на дефицита.

Ето как представи по БНР състоянието на държавните финанси и перспективите за 2023 г. Росица Велкова >>

В началото на миналата седмица, преди първото заседание на 48-ото Народно събрание, се състоя среща в парламента по инициатива на "БСП за България" относно макрорамката на бюджета за 2023 г. и спешни мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса. На срещата се отзоваха само представители на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" и ДПС. От "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" не се отзоваха.

Тогава ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС и "БСП за България" се обединиха около оценката, че ситуацията в Европа и в България е тежка и трябва да продължат мерките в подкрепа на бизнеса и хората. Четирите формации се разбраха да изслушат в парламента служебния министър на финансите Росица Велкова, която да обясни какво е финансовото състояние в момента.Реклама след 7-ми параграф