Политиците трябва да превъзмогнат егото и тясно партийния си интерес и да съставят редовно правителство, каза пред представители на медиите в Разград президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

По думите му това би било най-добре за България. "В какъвто и формат да искат да го направят, но да има по-голяма стабилност и да има работещ парламент, защото той трябва да гарантира поне три неща", заяви Димитров. Като едно от тях той посочи бърза актуализация на бюджета за 2022 г., за да може да гарантира увеличение на заплатите в бюджетните системи такова, че да компенсира поне официалната инфлация. Президентът на КНСБ очаква също да бъде увеличен както размерът на помощите за отопление, така и броят на хората, които ги получават. Според него е много важно да бъдат гарантирани и енергийните компенсации, които получават небитовите потребители, за да се запазят работните места. "Бизнеса в момента е притеснен и заявяват, че ако спрат енергийните компенсации, между 80 и 100 хиляди души ще останат без работа през зимата", посочи Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ беше в Разград по повод националната протестна кампания "Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата". В центъра на града синдикалистите разпънаха протестна шатра, на която гражданите можеха да се запознаят с всички искания на КНСБ.

Пламен Димитров заяви, че протестната акция е подкрепена от работещи в предприятия и институции от цялата страна. По думите му тя ще продължи месеци наред, докато се решат исканията на синдикалистите.

Областният координатор на регионалния съвет на КНСБ в Разград Грациела Ранкова посочи, че увеличението на доходите трябва да започне от едрия бизнес трябва и лавинообразно да повлече малкия и средния бизнес. Защото, по думите й, в условия на криза бизнесът оцелява и може да бъде проспериращ само с увеличение на доходите на работниците.