Още от сега обаче браншът планира колосални загуби за бюджета. По-плавното ограничаване на пушенето на обществени места се налага, за да могат собствениците на заведения да се справят с разходите, които направиха за отделни зали за пушачи и непушачи.

Според тях мярката ще предизвика фалита на около 10% от заведенията за хранене и развлечения. Това ще доведе до вълна от съкращения, които ще засегнат 15 000 души. А оттук заведенията ще направят 550 млн. лева по-малко общ годишен оборот. В същото време загубите за държавата възлизат на 94 млн. лева от нереализирано ДДС, 11 млн. лв. от корпоративен данък, 23 млн. лв. неплатени осигуровки на съкратените работници и 8 млн. лв., които трябва да се вземат от хазната за помощи за безработните. Общата сметка на тези загуби възлиза на 136 млн. лева.

30 на сто по-слаби обороти отчитат заведенията след като обособиха отделни зали за пушачи и непушачи. Според бранша се пълнят салоните за пушене и когато там няма място клиентите просто си тръгват. "Тази част, която е за непушачи е на 10% пълна, а другата е 90% - фактически те са си намалили работното място", каза Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА).

Около 70% от населението у нас пушат. Ограниченията обаче виждат все по-голяма подкрепа. 22 страни в Европа вече забраниха цигарите, а 4 се готвят за тази крачка. Ние продължаваме да намираме причини за отлагане на пълната забрана, която до преди дни беше планирана за 2013-та година.

"Премиерът приятно ни изненада и каза: "И една година от мене", за което сме му благодарни. Но 2014-та трябва да бъдем готови", каза Благой Рагин.

Още от сега част от бранша е категоричен, че загубите ще са непреодолими и редица заведения ще изберат да не затворят пред това да са само за непушачи. Данните показват, че българите не са готови да се откажат от удобството да пушат, където си поискат. 62% от хората са готови да се откажат от заведенията, ако забранят цигарите. И ще търсят такива за пушачи. Съобразителни се оказват два пъти по-малко българи - 30 на сто ще мислят начин да се приспособят към новите условия. От тях 18% мислят това да стане като излизат да пушат на тротоара пред заведението. 12 на сто са готови изобщо да не пушат, когато излизат на бар, кафене или ресторант. Едва 3% обаче са решили да използват повода и да спрат напълно цигарите.