Пълна забрана за пушене - от 2014 г.

Пълната забрана на тютюнопушенето у нас се отлага за 1 януари 2014 година. Затова са се договорили представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес с премиера Бойко Борисов, съобщи bTV.

Обратно в новината

Коментари - Пълна забрана за пушене - от 2014 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пушачите трябва да бъдат съдени за нарушаване на реда-изпускане на отровни газове,иначе противидействието е елементарно -разливане на амоняк,палене на димки ит.н.Да видим тогава какво ще правят собствениците ако непушачите тръгнат с димки, газови шпрейове и амоняк..

лошо...със забавянето.аз пък съм за тоталната забрана-даже ако е и от това лято-още по добре.заведенията им трябва стая-пушалня и това е.какво мислят само допулнителни глупости.

Съгласен съм да не пуша в заведенията, но какво да правя, когато започва да ми мирише на хора, които се къпят веднаж на 10 дни а някои и по-рядко.Нали, когато запаля цигара поне не се налага да ги подушвам...и в крайна сметка,защо не се обособят и зали за хора, които сутрин си взимат душ, и са фенове на каузата"Хора , къпете се въпреки, че не е неделя"!

наистина е тъпо това,но го има и тук в САЩ,а тук дори не може да се пие по улиците-което е още по тъпо,но трева-спокойно си пушат,и навсякъде смърди...ама защо хората винаги бягат от лесните решения-тва ми е странно,вместо това натоварват толкова мн хора с такива адемократични закони-ами мн просто-правите заведенията-разделени-на непушачи,и на такива за пушачи-и готово-същото като с сладкарничките е е-където няма алкохол,но има пасти,но в някои алкохолни заведения-има и пати и алкохол...така че,кво му е сложното...аз ли да ви уча...

Абе аз ли нещо вече изпуших или получих "де жа чух"? Тази новина я четох няколко пъти вече тази година, само датите в нея са с различни цифри. Сега пък отложиха датата за след края на света 2012 - ей, големи оптимисти сме ние българите, че ще прескочим трапа - само ние, хлебарките и зомбитата ще виреем. Уелком в страната на БатБоро!

Не една, а ви подари четри години пушене и контрабанда. Ако нямаше други"неофициални" причини,щях да смятам че трябва да си рядко неграмотен,за да не можеш правилно да сметнеш икономическите ползи и вреди за един народ от пушенето.Но премиера можеше да се запознае със статистиката на вредата от пушене и пасивно пушене и след това да се пъчи: "И една година от мен". А "четвъртата " власт да не се спотайват, а да му напомнят колко хора умират или се разболяват от болести свързани с пушенето.

Абе защо никой тук не разделя заведенията за ХРАНЕНЕ и БЕЗ ХРАНА!!! Тук трябва да се раздели според мен.

Абсолютно си прав, но не е наша работа да мислим за тези неща! Въпросът е да се мразим и разделяме, а скоро и да се затрепеме за една цигара !

Някой попита ли КОЛКО ПАРИ СТРУВА ЛЕКУВАНЕТО НА ПУШАЧИТЕ?! бЪЛГАРСКА РАБОТА-СКЪПИ НА ТРИЦИТЕ, ЕВТИНИ НА БРАШНОТО! Това, ирландци, испанци, турци и т.н. ряпа да ядат-да дойдат и да видят как се спасява "бизнесът".

Струва по- малко от затлъстяването, алкохолизма и венерическите болести!

Статистиката показва, че пушнето убива повече хора от алкохола, колите и наркотиците взети ЗАЕДНО!

Какво го интересува великия. Той дава от него си сякаш е негова собственост.

Не е ли идиотизъм тоталната забрана за пушене? Остава да забраните тотално пиенето и секса! А нали знаете, че който се откаже от тия три смъртни гряха е готов за гробищата? Научете какво казва собственият ви народ, преди да отсъждате тотална забрана за нещо!

А ти грамотен ли си или се правиш на прост? Никой не иска да ти забранява напълно пушенето на тютюн въобще! Целта е да се забрани само на обществени места и затворени помещения!

Тези мерки са задължителни, за да не спадне контрабандата до края на неговото единовластие...

Тоя долен селянин и простак хич да не говори глупости. Изключително нагла и противна личност. А по въпроса за пълните заведения - ако навсякъде не се пуши е все едно навсякъде да се пуши. Който е свикнал да си ходи на кръчма, няма да спре ей така. Най-безумният режим е в момента. Аз и сумайти хора около мен не можем да излизаме по заведенията като бели хора, а мръзнем навън, щото сме с деца и ще ги изтровим за да пием една бира с шкембе. Съкс!

Ето това шкембе трябва да се забрани-стига с тоя чесън и миризма на Бай Ганьо, разнасяща се по улици и превозни средства- чесън и пот.

Б.Б. Пак направи своаволие. България е член по договора с ЕС и като такава е длъжна да спазва безпрекословно изискванията на ЕС. НЯКОЙ ДАВА ЛИ СИ СМЕТКА КАКВИ САНКЦИИ ЩЕ НИ НАЛОЖАТ,ЗАРАДИ шепа мухи.

Тази статистика, която цитирате тук е странна, защото аз виждам точно обратното. Пример - ако отидете в мола на стамболийски в Хепи ще видите, че местата за непушачи рядко са свободни, а аквариума е доста празен. Разделянето на две части на едно заведение неминуемо води до намаляване на възможностите за комбиниране, но това не е нещо ново. Просто бизнеса са услушва вече 4-5 години. Един път като влязох в едно заведение и попитах къде са масите за непушачи, сервитьора гордо ми каза "Ние този закон не сме го приемали." Докато всичко тук се прави колкото да се замажат очите, нищо няма да се промени. Сигурен съм, че и 2014 ще измислят защо да го отложат до 2020, но кой пък е казал че в България има толерантно общество.

В МОЛ-а на Стамболийски местата за непушачи са пълни, защото "залата" за пушачи обикновено е в мъгла от дим. Колкото и трагикомична да е гледката - дори на пушачите им писва да кашлят и да им люти в очите, защото собственика на Ондото не се е сетил да помисли за нормална вентилация, и съм сигурен че се ще се заоправдава с кризата, че му изяла парите (т.е. новия джип и ремонта на вилата)...

Следва: Бирата и шкембе чорбата, после ракията. Най-накрая хетеросексуалния секс.

Не забравяй и тъпите постинги по форумите..май от тях трябва да почнат :)

Какво се цели да се постигне с тази забрана?

60% сега говорят в яда си, че няма да стъпят в заведенията като дойде пълната забрана, но е ясно, че няма да издържат на бойкота и дори без цигари ще продължат :) Спокойно милички, свиква се. А и не сте се родили с цигара в уста, я!

Няма да се ходи от пушачи в заведение а учениците така или иначе пушат и ще се събират по мазета и тавани, защото колкото едно нещо се забранява, толкова повече ги привлича

Да, но до време. Тези ученици ще пораснат и ще станат обикновени пушачи. Като не ги следи никой по мазетата няма да има тръпка да се укриват и ще им писне след време. Обаче не това е притеснителното - малко ученици ще се крият по мазетата за да пушат точно тютюн...

По к'во на бас, че ще стъпят? Заведенията не са пушални, а място за хранене, за срещи, за релаксация... Минавало ли ти е през ум?

Ами предложете да сложат и по едно легло и масажист!

Ей Рагин пак си опече нещата. Няма такава безумщина. Как може всички други да успяват с тази мярка, а ние не. В нито една от държавите където вкараха този закон, няма доказан отлив за повече от три месеца, т.е. до момента в който хората просто приемат този факт. Аз пуша от 15 години и съм за този закон. Идеята да не се пуши абсолютно никъде до 23:00ч. беше най- адекватна. Няма ли най- накрая правителството да спре да се огъва под натиска на смешни браншовици.

Никотиновата зависимост не се различава от наркотичната зависимост, тъй като никотиноманията е вид наркомания. Поради това срещу пушачите трябва да се предприемат същите мерки, които се предприемат срещу наркозависимите. А тютюнопродавачите трябва да бъдат съдени така, както се съдят наркотрафикантите.

Абе ако трябва да им дават метадон ама да не им разрешават да пушат на обществени места! Толкова е лесно да се реализира...обаче тарикатите от цигарения бизнес дават рушвети на властта очевидно!

Да, прави сте. Тук са играли не пари, а много пари. Крайно време е да се въведе и данък тютюнопушене - който пуши, трябва да плаща на обществото. Тъй като обществото, неговото здраве и чувството му за красота, се ощетяват.

Да фалират..никой не е длъжен да им гарантира бизнеса! И без това са прекалено много заведенията нека да има естествен подбор. Да не говорим че голяма част от тях не се издържат от предмета си на дейност а перат пари! Егати смрадливата държава - смърди на некъпани и опушени хора.. И някой като не го е грижа за собственото си здраве - нека не трови другите! Никой не им забранява..нека си пушат колкото си искат ама в къщи! Щом на някой му се доходи по нужда нормално ходи в тоалетната а не го прави на масата или в стаята при другите хора и тука става въпрос за природна нужда а не за наркомански навик..

Гарантирано от ГЕРБ! И за гейша не ставате г-н Премиер.

А как си личат писачите на хонорар... Не е лесно. Всеки трябва да живее от нещо. Макар и не толкова почтено... Все е нещо. (Само да ти кажа "под секрет", че и ти даваш своя дан за зомбирането на българите).

Аз пък не мисля че ще фалират заведения, аз ходя в 2 кафета дето е двойно по пълно от преди щото непушачите започнаха да ги посещават. А за пълната забрана пълна значи пълна забранява се пушенето като наркотиците затварят заводи внос всичко дано стане по бързо

Б.Б. -> Най-голямата фурнаджийска лопата

Виж сега ,какво става в половин европа мен не ме интересува.Както тях не ги интересува какво става тук.Снощи бях в една хубаво кафене-частта за пушачи беше пълна почти на 100%,нямаше никакви димни завеси,пушеци и прочие.В другата част седяха 3 души.Е кой е оставил повече пари в заведението?

Абе кой го интересува дали някой е оставил пари в заведението бе шушляк? Тука говорим дали пушенето е полезно или вредно и дали трябва да се забрани. Като забранят пушенето на обществени места същите тия пушачи пак ще оставят пари в заведението - няма да ги раздават на минувачите по улицата я..само дето ще си пушат на чист въздух пред портата.

А защо ще си оставят парите в кръчмите, като ще стоят отвън?

Кръчмите,баровете и кафенетата обществено място ли са?Някой да е накарал насила непушачите да ходят там да кибичат на една сода или лимонада 3-4 часа.

Подкрепям на 100%.

Крайно време е мръсните пушачи да си пушат в къщи!!!!!!!!!!!

Хайде стига с това мрънкане! Като ще фалират да фалират. След като една стена ще ги доведе до фалит, значи и без това работят на загуба. Аман от мрънкачи. Законите са за всички.

Ха-ха! Каква "изненада"! Нали ако се ограничи пушенето на Борисов ще му намалее притокът на пари от контрабандните канали.

Били се споразумели с министър-председателя! Той над законите ли е? Диктаторче милиционерско!

в рестирантите се ходи за да се яде , в пушилните да се пуши . следователно няма как да фалират.

е това е пълна глупост, трябваше от 1 януари тази година да си влезе закона и това е, нали вървим към Европа, не сме длъжни да търпим пушачите, да си имат отделни заведения, .....някой пак е платил, докато отмине кризата, за да не фалират. То сега са полупразни заведенията, и като спрат пушенето, трябва да затворят, че България заема челно място за пушачи.....пълен отврат, пак корупция има тука

Това че България заема челно място попушачи отново е мит. Както и митовете за най-умните, най-образованите, най-мъжете, най-красавиците и т.н. Кипър и Гърция за на светлинни години по брой пушачи от българите.

Абе гадни ресторантьори, кво ми дреме, че искате да лапате от здравето на децата, малко ли бакшиши сте отнесли. Щели да фалират. Ами в Европа да не би да фалираха? Излизат си пред заведението и си пушат. А може би искате да отпадне забраната за наркотици? Ако разрешат хашиша, доста заведения направо ще живнат в тая криза.

Ами ходи си в Европа на заведение,бе. Някой да те спира?

Само че, аз като отида в Европа на заведение, оставате ти и тримата глупаци! Нали не целим да гоним младите и можещи хора от България? А знаеш ли, че от никотина се затъпява, така че като останете ти и тримата глупаци не бихте могли да се оправите!

И какво правят децата ти по заведенията?Освен това има достатъчно сладкарници и детски центрове където не се пуши.

Има сладкарници, но в сладкарница "Неделя" в Бургас е разрешено пушенето. То май и на сладкарница не може да ги закараш....

Значи 3% отказали се са малко, а??? Поредната поръчкова статия! 3% от 3 милиона са 90 000 човека!!!

Пушачите да спрат да пушат.

70 процента пушат, да ви ... лакеите,и какви били загубите на кожодерачите по заведенията; колко са болните от рак на белите дробове, а тютюневият дим е по-опасен за непушачите

Трябваше не само на закрито, а и на открито да се забрани на пушачите наркомани да тровят нормалните хора. Хванат ли някой да пуши цигара, същите наказания като за употреба на другите наркотици - глоби до 100 000 лв. и затвор до 20 години. Само така можем да станем нормална европейска държава. Пушачите са позор за всяка цивилизована държава.

Е тази глупост дето си я написал вярваш ли че ще стане?За кило хероин не дават 20 години ,нито за убийство... пий си хапчетата,че си много зле.

Съмнявам се,че си нормален и като ме видиш с цигара аз ще се пазя от теб.

Да, влизам в заведение - частта за непушачи с гледка към тоалетните и си излизам.

Един полицай срещнал един младеж,който пушил и го попитал: Защо пушиш ,на колко си години? Младежът отговорил :На 25 .-Видя ли ? -казал полицаят -Ако не пушеше щеше да си на 50.

Обяснението е ясно.В заведенията влизат хора с добро материално състояние.

И аз не виждам само 10% от масите за непушачи да са заети. По-скоро колкото има в салона за пушачи, толкова и в непушачи. И тенденцията ще е хората да свикват все повече, че е по-уютно там, където няма димна завеса. Пълна демагогия на господина, който само иска да лапа. Тези ограничения единствено вкарват в малък разход ресторантьорите и това е причината да протестират.

Искал да лапа?Че заведението да не е благотворителен клуб или социални грижи?Щом е вложил пари,ще иска да печели-затова го е направил това заведение.Ти ако имаш фирма не щеш ли да печелиш от нея?Искаш да губиш ли?Като не ти харесва направи си заведение,в него ако искаш давай всичко без пари,твоя работа.

Всъщност че се случи така ,че докато тия сметки станат реалност, всички ще забравим как се пуши в заведение. Вижте колко сме кротки пушачите в къщи и си пушим навъ и по терасите. Но тук сме герои- у дома като ти скръцнат със зъби - вън , не трови децата веднага се подвива опашката. Но във форумите сме герои. А тия, които идват следнас каквото виждат това и правят.

В моята къща никой не може да ми скърца и да ми нарежда какво да правя. Пуша си навсякъде,защото аз съм и дал парите на тази къща.

Предполагам, че тогава (2014) ще ни приемат и в Шенген.

Преди няколко дни бяхме семейно на почерпка в заведение, в което има зала за пушачи и зала за непушачи(по-голямата по площ). Залите са разделени със стъклена стена и за моя голяма изненада видях,че свободни маси има само в частта за пушачи!!! Явно съм била подведена от подобни на горната манипулативни статии! А и, все пак, трябва да мине известно време, за да свикнат хората с изискванията. Та нали човек не влиза в заведение, за да си изпуши цигарата, а за да се срещне с някого, за да се нахрани или да си почине за малко!

Редица заведения ще изберат да затворят пред това да са само за непушачи.

Тоно така но селяните от Булгариа ЕС само ще ги оправи !!!

Сигурно си ходила по заведенията, когато НОРМАЛНИТЕ хора работят!

Ами да си беше взела и плетката в заведението като я мързи да си готви у дома!

Инцидент,върви пак.

Най-после,но кой го е казал,от Япония ли идва новината?И на края с тези управляващи я стане я не стане.

ДАЛИ ТОГАВА ГЕРБ ЩЕ СА НА ВЛАСТ!? НО ЩОМ СА СЕ ДОГОВОРИЛИ С БРАНША-ТЯХНА ВОЛЯ! НЯМА ДА ПУШИМ!

Пак са легнали. Де'а и популизма и к#рв#т де'а. Каквото и да приемат за 2014 е все едно, защото ще са си отишли отдавна. Със същия успех могат да приемат нещо и за 2348г. Няма значение какво, важното е да се запълни малко пространството на мисълта.

Само така пешо, от утре-серГей-президент, а гоце-премиер. Да живее бкп! Баси гадната пасмина!

Ресторантьори, изерете ме мен за премиер и ще забраня заведенията за непушачи

Тези, които смятат, че пушенето пред непушач трябва да се третира като опит за убийство и да се наказва изключително строго, са напълно прави!... Навремето имаше нещо като притча за пушачите. В нея се казваше: Пушачът: 1. Никога няма да бъде нападнат от куче; 2. В неговата къща никога няма да влезе крадец; 3. Той никога няма да остарее. Защо? 1. Защото ще тръгне с бастун, а кое куче ще нападне човек, който носи тояга? 2. Защото постоянно ще кашля и ще е буден, а кой крадец ще влезе в къща, в която стопанинът е буден? 3. Никога няма да остарее, защото ще умре млад!... Пушачите ги очакват с разбираемо нетърпение поне двама - лекарят... и гробарят!...

Е па ти ще живее вечно,ли?

Заобиколени от такива като теб шанса не е голям.

Ти си малоумен бе

Ти, чадо Господне, си писал във времето доста тъпотии. Но това сега е направо върхът!

Хаха, така е:))

Ами че нали контрабандните цигари трябва да се продадат.

пълна забрана на тютюнопушене ,пълна забрана на употреба на алкохол, пълна забрана на уригване,пърдене и др. подобни, секс 1 път месечно след подаване на молба до раионния клуб на герб след съответно одобрение на молбата (за последното можеш да го правиш и нелегално ,но ако те хванат дупе да ти е яко) защото цецко бди... ето това е демокрация и свобода...

А къде забрави дишането, мой човек? Смяташ, че там ще минеш метър ли? Жална ти мамица, като ти свършат дихателните купони!

Недей съвсем произволно да сравняваш пушенето и пиенето! Първо никой не ти забранява да пушиш (крий се като мишок в някоя дупка и се друсай)! Второ за разлика от цигарите алкохола нито трови околните! нито дрехите и тялото им смърди на говна като от тютюна!

Само дето пияните убиват хора.Иначе нищо лошо не правят.И повръщат и пикаят по улиците.

Въпросът е колко са си платили от ресторантьорския и от хотелиерския "бизнес" на премиера? И от къде на къде пожарникарят лично ще решава, кои да умрат от пушене, кои не и кога ще стане това? На мен лично не ми харесва, че Бирен Бойко стои над законите, над Народното събрание и над държавата! Това категорично не е демокрация, а си е чиста диктатура!

Навсякъде където е наложена пълната забрана има спад на активните пушачи и хората привикват бързо към подобни ограничения. Не виждам какъв е проблемът да излезеш наистина на тротоара да запалиш една цигара и после пак да влезеш в заведението. Просто е неприятно, особено да се храниш сред димна завеса...в някои заведения буквално не може да се диша вътре през зимата, лютят ти очите. И това го казвам от гледна точка на пушач. Да не говорим колко е трудно и да спреш цигарите знаейки че навсякъде те преследва никотиновия пушек.

да, така е, аз живея в испания и от първи януари тази година влезе в сила пълната забрана. когато пия алкохол пуша нон стоп. в петък излязох на заведение и изпуших 3 пъти по-малко отколкото обикновено, защото излизах навън,на улицата ту с -ту с оня да пушим, не беше чак толкова лошо, тъкмо се ражождаш нагоре-надолу, дори може да се окаже забавно. установих, че като не пуша приказвам повече и като се върнах в къщи блузката ми не смърдеше. аз си ги пера дрехите след всяко обличане така или иначе, но и косата ми не смърдеше и на другия ден нямах чак такъв махмурлук, нито пък главоболие, защото не съм дишала цигарен дим и не съм изпушила толкова много цигари.

Аз пък не виждам какъв е проблемът след като ще има заведения за непушачи да има и такива за пушачи. По-добре да си пушат в заведението, отколкото да опушват от тротоара невинни минувачи;)

ВСЯКА година от болести свързани с пушенето умират 17000 БЪЛГАРИ!От контрабандни цигари ГЕРБ печели най-малко 1 милиард лева на година, това прави по 58 000 лева чиста печалба на всеки труп - на всеки човек умрял от адски мъки, и агонизирал в продължение на месеци. За това и се гласуват лобистки закони които не забраняват пушенето. Дали тези пари ще донесът щастие на ББ и високоинтелектуалното му обкръжение?!?! Съмнявам се... Практиката в другите страни показва че оборота на заведенията след тотална забрана на пушенето се е увеличил. Пушачите пушат навън а в заведенията започват да идват и хора които са ги отбягвали заради адската смрад и отровата. В дневните заведения хората започват да идват и с децата си...В БЪлгария пушат по малко от 40% от хората и цялата извадка е манипулирана, както и резултатите от социологическите проучвания...Но докато има платени журналисти и социолози ще е така...