Легендарната берлинска бирария "Щендиге фертретунг" (ЩеФ) включи канцлера Ангела Меркел, финансовия министър Олаф Шолц и други политици в черния списък за нежелани клиенти заради новите ограничения, въведени във връзка с пандемията от Ковид-19, съобщи ТАСС.

Решението е взето от ръководството на бирарията, начело с Йорн Петер Бринкман.

От понеделник в Германия се въвежда четириседмична частична карантина. Обектите за култура и отдих ще бъдат затворени, също важи за ресторанти и барове. Събиранията на открито ще бъдат ограничени до членове на не повече от две домакинства, до максимум 10 души.

Ангела Меркел защити ограничителните мерки като "уместни, необходими и пропорционални".

Но във видео, публикувано във Фейсбук, изпълнителният директор на бирарията Бринкман и неговият бизнес партньор Ян Филип Бубингер заявиха: "политиците не използваха времето от април, за да подготвят страната за втората вълна на пандемията".

В същото време "Щендиге фертретунг" предприе всички мерки и разработи концепция за защита на своите гости от заразяване с коронавируса. Решението за затваряне на гастрономически заведения, според тях, е напълно неразбираемо.

Бринкман призова колегите си собственици на ресторанти и барове да последват примера и да поставят в черен списък отговорните за ограниченията.

Други политици, на които вече няма да бъде разрешено да влизат в бирарията, са кметът на Берлин Михаел Мюлер, баварският премиер Маркус Зьодер, сенаторът от Берлин, отговарящ за здравеопазването, Дилек Калайчи.

Меркел и Шолц са посещавали бирарията, открита през 1997 г. до правителствения квартал. В нея сервират традиционна немска храна и Кьолш (светла бира, произвеждана в Кьолн).

В края на септември Ангела Меркел предупреди, че до Коледа новите случаи за денонощие може да достигнат равнище от 19 200 души. Тогава мнозина се отнесоха към тази прогноза с насмешка. Меркел междувременно увери, че ще има експедитивна помощ за бизнеса.