Заканата на министъра бе отправена от по повод информациите, че месопроизводители правят 15 кг филе или шунка от 10 килограма сурово месо, като вкарват в него вода, нишесте и течен пушек с машината "тумблер".

По думите на Мирослав Найденов има фирми, които влагат до 50 процента вода в месните продукти, с което заблуждават потребителите в грамажа, цитира го съобщение от пресцентъра на ведомството.
"Солевите разтвори не са полезни за здравето. Има случаи, при които от 1.5 кг пиле, близо половин килограм са вода и соли", каза Мирослав Найденов.

Българската агенция по безопасност на храните работи по създаването на черен списък на некоректните производители и преработватели на храни. В него ще влизат всички фирми, които не спазват хигиенните норми и изискванията за безопасно за потребителите производство.
Министър Найденов подчерта, че вече има затворени хлебарници и преработвателни предприятия от инспекторите по храните.