Това твърди председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, цитиран от "Фокус". "Никой от колегите не съм виждал да е пуснал мляко по БДС", признава той.

По думите на Зоров въпреки мерките за повишаване на качеството на продуктите, хората продължават да търсят млечни стоки с растителни мазнини, защото покупателната им способност остава ниска.
"Консуматорът не спира да ги купува, въпреки че е информиран. Доскоро еднозначно се хвърляше вината върху преработвателя, че едва ли не той е причината това нещо да го има на пазара и че иначе клиентите нямало да го купуват. Ето, сега потребителите са достатъчно информирани и въпреки това ги купуват”, коментира той.

По негова информация изкупната цена на суровото краве мляко през август и септември се е повишила с 20-30%, като в момента е между 55 и 70 ст. за литър. В същото време обаче има недостиг на българско мляко първа категория, отговарящо на европейските изисквания. Затова през последната една година дефицитът се покрива от Унгария.

Българският държавен стандарт за киселото мляко влезе в действие от 15 юли т.г. Категорично изискване е то да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено. Закваските трябва да са от щамове лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Стандартът за сиренето бе публикуван в средата на август. В него е описано подробно какво трябва да съдържа то и как да бъде произведено. Например млякото трябва да е сурово, да не е престояло повече от един ден и сиренето да е узрявало поне 45 дни.