Според Цветелина Тасева, изпълнителен директор на компанията, цените на имотите в страната трайно се стабилизират, предаде БТА.

Спадът в четирите най-големи градове - София, Пловдив, Варна и Бургас, е между 4 и 6%. Загубата е натрупана главно в първото шестмесечие на годината. През втората половина на годината техният брой е нараснал и към края на периода от компанията отчитат 7% ръст при покупко-продажбите и 43% при наемите.

За миналата година средният спад на цените на имотите в страната е 8.6%, каза Калоян Богданов - маркетинг-мениджър на компанията. В София той е 6.37%, във Варна - 5%, а в Бургас и Пловдив - съответно 4.4. и 6.35 процента, посочи Тасева.
През цялата 2010 г. столицата остава лидер в класацията за най-скъпи имоти със средна цена на жилищата от 731 евро на кв.м, следвана от Варна (719 евро на кв.м) и Пловдив (551 евро на кв. м).

Покупката на къщи е 6.2% от всички сделки през 2010 г., дял близък до този преди кризата, посочи Богданов. Изключително слабо според него е търсенето на офиси за покупка, което се обяснява с намаляването на наемните нива в този сегмент на пазара, както и с нежеланието на средния бизнес да инвестира малкото си пари в брой в недвижим имот.

Най-търсени остават двустайните жилища - 38% от сделките през 2010 г. са за този тип имоти. Търсенето на тристайни апартаменти (23% от всички сделки) вече изпреварва това на едностайните (14.7%), съобщават от компанията.

През 2011 г. на пазара ще доминират купувачите на първи дом, прогнозира Тасева. Продавачите ще се стремят да получат най-добра цена с разбирането, че са в по-слабата позиция, а инвеститорите ще се амбицират да заемат отново изгубения от тях през последните две години пазарен дял. Банките ще потърсят начин да реализират придобитите от лоши кредити имоти.

През 2011 г. се очаква продължаваща стабилизация на цените на имотите, по-убедителен ръст на сделките и слабо покачване на цените на имотите от последното тримесечие на годината, прогнозира в годишния си доклад агенция "Бългериан Пропертис".