Плановете на десетки хиляди пътници ще бъдат нарушени днес заради стачка на осем германски летища, сред които и на най-голямото в страната, летището във Франкфурт. Синдикатът иска заплащането на служителите по сигурността да се повиши до 20 евро на час.

Снимка:АР/БТА

Служителите по сигурността са планирали еднодневна стачка с надеждата да засилят натиска преди преговорите за заплащането с работодателската асоциация, насрочени за следващата седмица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Летищната асоциация предупреди, че стачката вероятно ще "парализира" германската мрежа за полети, засягайки най-малко 220 000 пътници.

Снимка:АР/БТА

Стачката започна на летищата в северните градове Хамбург, Хановер и Бремен в полунощ, потвърди синдикатът Ферди, уточнявайки, че служителите по сигурността планират целодневна стачка.

На летището във Франкфурт служителите по сигурността започнаха предупредителна стачка в 2 часа сутринта местно време (01:00 часа по Гринуич). Там работят общо 5000 служители по сигурността и се очаква стачката им да продължи днес до 20:00 часа.

Само във Франкфурт, според летищния оператор Фрапорт (Fraport), авиокомпаниите са отменили 570 от планираните за днес 1200 полети - пристигащи и заминаващи.

Снимка:АР/БТА

Германският национален превозвач Луфтханза (Lufthansa) бе принуден да анулира 400 от 640-те си връзки във Франкфурт, както и 100 от 630 полета до и от Мюнхен.

Снимка:АР/БТА

Летищният оператор Фрапорт предупреждава пътниците да преосмислят плановете си за пътуване.

Стачки по различно време днес се очакват освен това в Дрезден, Мюнхен, Лайпциг/Хале и Ерфурт.

Летище "София": Отменени са полетите до Франкфурт и Хамбург

Отменени са полетите до Франкфурт и Хамбург заради стачка в Германия, съобщиха от на летището. Днес авиокомпаниите "Луфтханза" и "Райънеър" отменят следните полети от и до летище  София: LH1429, излитащ от София за Франкфурт в 06:50 ч.; LH1426, пристигащ от Франкфурт за София в 13:40 ч.; LH1427, излитащ от София за Франкфурт в 14:25 ч.; LH1428, пристигащ от Франкфурт за София в 22:15 ч.; FR6405, излитащ от София за Хамбург в 17:30 ч.; FR6406, пристигащ от Хамбург за София в 23:10 ч.

От Летище "София" призовават пътниците за повече информация да се обръщат към авиокомпанията, която изпълнява полетите.