Причина за предупреждението към двете дружества са неплатени сметки към газовия монополист. "Булгаргаз" ще завърши 2010 г. със счетоводна загуба от около 30 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, цитиран от БТА. Той изрази притеснения, че през първото тримесечие на 2011 г. дружеството ще има нови загуби.

"Топлофикация-София" е в много тежко състояние, текущите й задължения са 100 млн. лв., каза Гогов.  "Булгаргаз" изчаква да приключи смяната на ръководството на топлофикацията, за да проведе преговори по съществуващите проблеми. От началото на отоплителния сезон задълженията на столичната компания са се увеличили три пъти, допълни Гогов.

"Булгаргаз" не изключва възможността да бъде ограничено подаването на природен газ на "Топлофикация-София", ако задълженията й продължат да се увеличават застрашително.

След думите на Готов ръководството на "Топлофикация София " ЕАД побърза да увери столичани, че нормалното топлоподаване в празничните дни е гарантирано

Всички постъпления на "Топлофикация София" са насочени към
покриването на задълженията на дружеството за доставките на газ, каза  изпълнителният му директор Стоян Цветанов за БТА. По думите му дружеството  плаща между 2,5 и 3,5 млн. лв. месечно и дългът е сведен до 80 милиона лева.

Най-късно до четвъртък ще бъде спряно подаването на природен газ за "Топлофикация Шумен", стана ясно още от шефа на "Булгаргаз".
Общите задължения на топлификационното дружество към "Булгаргаз" са 15,5 млн. лева. От тях 2,3 млн. лв. е трябвало да бъдат платени до 20 декември и тъй като това е станало, цялата сума става изискуема, поясни Гогов. По думите му, ако все пак топлофикацията плати тези 2,3 млн. лв., държавното газово дружество ще продължи да подава природен газ.

В сряда прокурори влязоха в топлофикационното дружество в Шумен по жалба на "Булгаргаз". От газоснабдителното дружество са информирали прокуратурата и полицията в града, и са обжалвали пред областния управител заповедта на кмета, с която се спира достъпа на "Булгаргаз" до спирателния кран на топлофикационното дружество.

От спирането на природния газ за "Топлофикация Шумен" могат да пострадат други четири дружества, които заедно с топлофикационното дружество са на обща газоизмервателна станция. Това са "Черноморска технологична компания" (ЧТК), "Теси" ООД, "Контактс" ООД и "Успех метал принт ССБ", те са информирани за действията, които "Булгаргаз" ще предприеме, посочи Гогов.

По думите му е възможно, за да се избегнат тежки последствия за съоръженията, "Булгаргаз" да продължи да подава минимално количество гориво, необходимо за поддръжка на системата, ако то бъде платено - в размер между 300 и 320 хиляди лева за един месец..

В понеделник от ръководството на Топлофикация-Шумен съобщиха, че ще се опитат да решат проблема като подпишат договор за доставка с ЧТК. Те обаче казаха, че са изненадани и могат да започнат доставки в средата на януари.

 Омбудсманът Константин Пенчев също се зае с парното в Шумен. Той предложи на изпълнителния директор на "Булгаргаз" да обсъди възможността "Топлофикация Шумен" да продължи да получава доставки на газ, като предплаща подаваното количество от "Булгаргаз" ЕАД.

До проблемите с парното в Шумен се стигна след неразбирателство между общината и инвеститора в дружеството "Титан Пауър". Компанията е свързана с "Титан интернешънъл холдинг", който притежава фирмата за чистене "Титан-АС", както и дружеството - собственик на футболния клуб ЦСКА. 
Според администрацията като част от ангажиментите си "Титан Пауър" е трябвало да изплати 2 млн. лв. на "Булгаргаз" този месец. От частната фирма обаче отказват да го направят, защото общината не е изпълнила задължението си да смени борда на "Топлофикация".

Последна актуализация в 17,30 ч.