Темата за увеличението на застраховката "Гражданска отговорност" и предлаганата система "бонус - малус" е излишно раздухана от застрахователния сектор след решението на ВКС за разширяване на кръга на обезщетяваните лица при пътнотранспортни произшествия, обяви пред bTV финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му темата е раздувана "спекулативно", а допълнително на това е левицата се е включила с нагнетяване на напрежението.

Горанов подкрепи промените в Кодекса за застраховането да има 5000 лева лимит обезщетение за по-далечни роднини при смърт на техен близък на пътя. По думите му така "смутът за "Гражданска отговорност" е париран".

По темата за протестите заради високите цени на горивата и исканията за смяна на системата, Горанов видя подклаждане от страна на опозицията и левицата.

Сякаш останаха с впечатление, че заради това, че Борисов два пъти им даде властта, ще го прави всеки път, коментира финансовият министър.

В тази връзка той поиска в Конституцията да има ясно разписани текстове, че властта се сменя само с парламентарни механизми.

Според финансовия министър бюджетът всъщност ще загуби от новите данъци върху старите коли, защото за произведените от 2005 година насам налогът щял да е нисък. Трябва да направим минимална крачка, цивилизационен избор - дали искаме по-чист въздух, каза финансовият министър.

Той се съгласи, че не точно транспортът е най-замърсяващият фактор и даде пример с европейски градове, където е забранено и едно дърво да изгориш.

Кое е вярно - дали "Лукойл" държи само 4 от 121 данъчни склада в страната, както казва самата компания или 85-92%, както личи от отговор на въпрос на Петър Славов и Мартин Димитров още в предишния парламент - на този въпрос Горанов отговори, че "и двете можело да се верни". Можело броят на складовете да е малък, но вместимостта им да е голяма, по думите му. Горанов посочи, че трябва да направи справка, защото скоро не бил гледал статистика.

Относно идеята при касовите бележки за горива да се вкарат всякакви допълнителни данни - акциз, ДДС и т.н., финансовият министър не вижда големи проблеми това да стане реалност.

Според Горанов НСО трябва да охранява само конституционно определени органи. Оттам-нататък трябвало да има преценка докъде да се разширяват правомощията на НСО.