Направо от производителя ще могат да се купуват мляко, мед, птици, зайци, дивеч, както и колбаси собствено производство, съобщи bTV.

Наредбата дава възможност на всяка ферма "първа категория" да продава свой уникален продукт. Европейската практика показва, че това е печеливш бизнес. От една страна се прескачат всички прекупвачи по веригата "производител-търговска мрежа" и в същото време клиентът получава продукт с гарантирано качество.

Инвестицията обаче ще бъде доста солидна, тъй като фермерите ще трябва да изпълнят всички условия, по които в момента работят големите прозводители.

Проблем на земеделските производители във всички държави-членки на Европейския съюз е големият дисбаланс между ниските изкупни цени на земеделските продукти и високите потребителски цени на хранителните продукти. Един от начините за преодоляването му е откриването на възможности на производителите на животински продукти да ги доставят директно на крайни потребители.

В понеделник пък министърът на земеделието Мирослав Найденов ще представи част от продуктите за директна продажба, след като стана ясно, че ЕК одобрява наредбата, съобщи БТА.