През юни 2010 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира "ЕВН България Електроразпределение" АД (ЕВН ЕР)  с 337 347 лв.  по жалба на "Яна" АД, гр. Бургас.

Бургаската хавлиена фирма получава електроенергия по кабелен електропровод "Яна3" 20 kV, нейна собственост, изграден през 1986 г. и свързващ предприятието й с електрическа подстанция, собственост на "НЕК" ЕАД.  Електроразпределителното дружество ЕВН от своя страна използва електропровода за пренос на електрическа енергия и по закон следва да заплаща цена за достъп на собственика - "Яна" АД до момента, когато евентуално го изкупи.

КЗК доказа наличие на нарушение въз основа на факта, че възползвайки се от монополното си положение на пазара, електроразпределителното дружество винаги, при повдигнат въпрос от страна на молителя за заплащане на цената за достъп до съоръжението, е обвързвало началото на плащането със стартиране на процедурата за изкупуване на съоръжението, като по този начин е отлагало и скъсявало във времето плащането на дължимата от него цена за предоставения му достъп.

Върховният административен съд потвърждава констатациите на КЗК, но намалява санкцията до размера от 67 469 лв. с основанието, че "в условията на икономическа криза, довела до спад в производството и потреблението, целите на закона биха могли да бъдат постигнати и с налагането на по-нисък размер на имуществената санкция".

Решението подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС.