Наложената на електроразпределителното дружество глоба е 337 347 лв.

Проверката е образувано по искане на "Яна" АД, Бургас. Дружеството получава електроенергия по кабелен електропровод, изграден през 1986 г., свързващ го с електрическа подстанция, собственост на "НЕК" ЕАД. Кабелният електропрвод се използва и от електроразпрделителното дружество EVN за пренос на електрическа енергия през него. За това то заплаща цена за достъп на собственика на електропровод "Яна". В момента текат преговори за изкупуване на електропровода на бургаската фирма от EVN.

Според КЗК нарушението на компанията е, че обвързва плащането на дължимата от него цена за достъп със започване на процедурата по изкупуване на електропровода, като иска отлагане на дължимите плащания, използвайки факта на липсата на алтернатива за получаване на електрическа енергия през друга електропреносна мрежа.

От EVN реагираха остро на решението на КЗК и обявиха, че ще обжалват глобата пред ВАС. Според електроразпределителното дружество ДКЕВР е потвърдило основателността на действията му и той е органът, който трябва да решава тези казуси.