Удължава се срокът за плащането на битовите сметки. Постигнато е споразумение с енергоразпределителните дружества от 10 дни гратисният период да бъде удвоен, т.е. 20 дни, а тези, които не могат да се вместят в тях, могат да постигнат индивидуално споразумение с въпросното ЕРП. Това обяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с енергоразпределителните дружества.

В касите ще се допускат толкова клиенти, колкото са гишетата, за да се избегне струпване на хора, допълни Петкова. Електроразпределителни дружества ще стимулират плащанията на сметките да стават онлайн, допълни министър Петкова. Затова всяко от дружествата на своя сайт е посочило съответен имейл и телефон за връзка, за да може потребителите да се свържат с тях. Целта е да се избегнат преките контакти и струпвания на хора на едно място. За потребители, които не могат да ползват онлайн услугите, се създава необходимата организация да няма струпване на много хора на едно място. Поради тази причина клиентите ще влизат толкова, колкото са гишетата. Отделно от това се предприети всички мерки за дезинфекция на помещенията, добави министър Петкова.

Енергоразпределителните дружества са поели ангажимент да осигурят непрекъснато снабдяване с ток на домакинствата и институциите. В тази връзка се прекъсват всякакви планови ремонти, а ще се отстраняват само аварии по мрежата.

Специално внимание се отделя на електроснабдяването на болниците и през следващите дни ще бъдат направени проверки на техните трафопостове и мрежи от дружествата, разкри министърът на енергетиката.

Как ще изпълняват своите задължения ЕРП-тата, ще следи КЕВР, заяви председателят на комисията Иван Иванов.

Що се отнася до идеята за мораториум върху плащанията на сметките, министър Петкова и Иван Иванов, я определиха като изключително опасна и застрашаваща фирмите.

Едно неплащане на сметките на вода означава неплащане на тока, който се дължи към дружествата-доставчици, и оттук следва и спиране на тока на ВиК операторите - спиране на помпите и липса на вода, категорична бе министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Крайна мярка е спирането на вода за неплащане на сметката за потребеното количество, но аз мисля, че всички българи, както са обединени да се справят с кризата и разпространението на коронавируса, трябва да знаят, че трябва да си плащаме и сметките, за да можем да получаваме и тези услуги без проблем, допълни Аврамова.

Аврамова съобщи, че ВиК операторите преустановяват снемането на показания на водомерите на битовите абонати за намаляване на контактите заради коронавируса. Мярката ще е в рамките на обявеното извънредно положение - до 29 март.

Указанията, които са дадени към ВиК операторите, са потребители да могат да направят своя самоотчет на водомерите, да го съобщят на ВиК операторите по указаните начини, които са интернет страниците на съответните дружества - чрез телефон, интернет страницата, СМС.

ВиК дружествата ще могат да залагат и служебни резултати, където не е подаден самоотчет, като се основават на данни от предишен исторически период за средното потребление на абоната.

Потребителите могат да плащат дължимите суми чрез електронен превод, банково плащане /Изи Пей/, плащане на гишета на пощите и на касите на ВиК операторите, където допускът на хора ще става ограничено - според големината на помещението и броя на касите там, помещенията ще се дезинфекцират, а служителите ще са оборудвани с предпазни средства.

При всички електронни и други услуги, които министерството изпълнява - тези на ДНСК, Кадастър, ВиК операторите, ще се заложи на електронен обмен на информация - както при подаване на искането за дадена услуга, така и при изпълнението й.