Решението на комисията е от 21 юни и е по жалба на Българската стопанска камара (БСК) срещу решение от 2009 г. на Столичния общински съвет за определяне на размера на такса "битови отпадъци", съобщи на пресконференция изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

Комисията е установила пряка дискриминация по имуществен признак. Общината е въвела различни основи за определяне на таксата и различни размери на ставката като разликата е не по-малко от 7,5 пъти, според вида на имотите.
Аналогични са и размерите на таксите, събирани в останалите общини на страната, посочва комисията. Тази такса става втори имотен данък за гражданите, смята Данев.

Той заяви, че решението на КЗД е достатъчно правно основание Министерският съвет и Народното събрание да ускорят процеса за законодателно решаване на проблема с определянето на таксата.
От камарата призоват всички общински съвети в страната да се съобразят с решенията на КЗД и да хармонизират наредбите си за определяне на таксата с европейското и националното законодателства.

Друго предложение е партиите да включат в платформите на своите кандидати за кметове и общински съветници ангажименти и срокове за решаване на проблема с местните такси, включително определяне на таксата "битови отпадъци" на база на количествата отпадъци.
Гражданите да не гласуват за тези кандидат-кметове и общински съветници, които нямат визия за решаване на проблемите с битовите отпадъци и определяне на справедлива такса за предоставяне на услугата, предложи Данев. Той призова членовете на камарата да заведат аналогични жалби в КЗД срещу местните общински наредби за определяне на таксата "битови отпадъци".

Ръководството на БСК призова Министерството на регионалното развитие и благоустройството да въведе отново наредба, с която се регламентира изискването във всички сгради да има помещения, в които да се слагат кофите за смет или те да са изградени в рамките на прилежащите парцели.

Столичната община самостоятелно, както и чрез Националното сдружение на общините в България, работи по различни варианти за определянето на таксата за битови отпадъци, различни от сегашния - на база на данъчната оценка,  съобщиха от Столичната община.

"И в момента бизнесът има варианти, различни от това да плаща пълният размер на таксата за битови отпадъци на база на данъчната оценка. Такива са възможността за пряко договаряне за извозването на отпадъците, или за заявяването на брой ползвани контейнери, за които се плаща таксата.
През тази година Столичният общински съвет определи по-нисък размер на таксата за битови отпадъци на предприятията и я намали от 12 на 10 промила", посочиха още от общината.

Наскоро стана ясно, че ГЕРБ обмислят такса смет да се плаща според броя на хората, които живеят в къщата или апартамента, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Това би било по-справедливо, защото боклук правят хората, а не имотите.
Предложението за плащането на таксата за битови отпадъци на човек дава възможност да се заобикаля плащането на тази такса, коментира тогава  зам.-кметът на Столичната община Мария Бояджийска.
По думите й трябва да се работи първо по ясното установяване на броя на живеещите в сграда, преди да се въведе плащането на човек.
Бояджийска посочи, че сегашният начин за определянето на таксата не е много справедлив, но е единственият приложим и всеобхватен.