Определянето на такса ”смет” в София било дискриминация

Определянето на такса "смет" в София е дискриминационно, реши Комисията за защита от дискриминация.

Обратно в новината

Коментари - Определянето на такса ”смет” в София било дискриминация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И като е така някой ще ни върне ли парите???Само приказки а резултат никакъв....

Според мен това решение е вярното!

Много ми хареса решението е Холандия и в Германия. Таксата смет се в включена във всяка опаковка/пликче което купуваш от супера. И друга такса смет не се плаща. От друга страна ако не си си изхвърлил боклука в подходящото пликче, не ти го извозват - остава си да седи и да смърди и грижовните съседи ти го слагат пред вратата. Много е просто и няма сърдити. Купуваш повече, изхвърляш повече, плащаш повече. Не си в БГ - не цапаш и не плащаш.

Намирам се постояно в чужбина и въпреки това плащам баснословни суми за смет и парно !! Това е само в Булгаристан възможно !!

Дава ли си някой сметка, че броят на живущите в даден апартан=мент е МНОГО ЧЕСТО ПРОМЕНЯНА ВЕЛИЧИНА! Кой и как ще следи колко души живеят за даден период и как ще се променя дължимата такса? НАПРИМЕР С дЕКЛАРАЦИИ! Няма ли да се побъркат общинарите като следят и преизчисляват дължимата такса смет? Пет пъти мери, един път режи! ЕДИНСТВЕНАТА ПОСТОЯННА ВЕЛИЧИНА Е ПЛОЩТА НА ДАДЕНО ЖИЛИЩЕ, КОЯТО МОЖЕ ДА СЛУЖИ ЗА ОСНОВА!

Може и по брой прозорци или врати. А най добре по зъбите на живущите.

Площта е неизменяща се величина, наистина. Само, дето, на 60м2, ако живеят 20бр. цигани или едно семейство пенсионери, боклукът е различен, не мислиш ли???

Моралът на Общината: откъдето може да се свлечат повече пари от гражданите, това е правилно. А вие си пишете из дискусиите.

Според мен таксата е подходящо да се определя според членове на семейство и живущи в даден апартамент, но щом мисля за разкличчни варианти - като цяло е добре!

Смятам, че решението е правилно и доста логично.

Като не гласуваш, даваш право на други да решават от твое име, а след това коментираш по форумите, че не ти изнася. какво ти се случва - трябва всеки да заяви позицията си, зяа да има право после да си казва мнението - това е демокрация, другото е в услуга на мошеници и маргинали.

ИЗОБЩО НЯМА ДА ХОДЯ ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЛУПАЦИ....

бояджийска иска ли санкции и съд в Страсбург - ще мине по документи!!!!! наглярка

Три пъти гласувах /в миналото/ за кандедат-кмет, обещаващ промяна на този "данък" смет. Това беше винаги в предизборните обещания на Ст.Софиянски. Сега за пореден път със същото обещание ще ни заблуждават и следващите кандидати. ДОКОГА ще повтаряме едни и същи грешки и ще тъпчим на едно място, докато съседите ни вървят напред??? "такса" = цена на извършена услуга, "данък" - налог за имущество.

аз живея в германия и плащам за апартамент в софя от 70 кв.м 120 лева и180 за смет.питам се коъ прибира моите пари? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

И у нас и в Италия например със събиране на боклука се занимават само мафиотски фирми защото това е една от най-големите далавери.На всичко отгоре масово се надписват количества събран боклук, защото проверката е доста трудна, а и те си плащат на общинарите.Не случайно в София толкова време не построяват завод за боклук-причината е, че на входа ще бъде възможно да се отчита точното количество събран боклук и и ще се затрудни надписването евентуално.Ще намалее разбира се и далаверата.Както и да направят плащането на данъка винаги ще бъде несправедливо.Единствения начин е държавата да събира боклука и да плаща за това.Както беше и преди.Тогава биха мили и улиците в София, а не да изпускат водата в Панчарево без никаква полза.Но...няма да стане.

А ПЪК В БЪЛГАРИЯ, СЕГА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ПРЕДИ ДА ДОЙДАТ НА ВЛАСТ, И С КМЕТ НА СОФИЯ, СЕГА ПРЕМИЕР НА СТРАНАТА, ОБЕЩАХА ДА СЛОЖАТ ЧИПОВЕ НА КОФИТЕ ЗА СМЕТ...! ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ КОЛКО НАИВНИЦИ СМЕ ОСТАНАЛИ В БГ! ТАКА, ЧЕ НЕКА ИТАЛИАНСКАТА МАФИЯ ТИ ЧИСТИ БОКЛУЦИТЕ И ТЕ СЪВЕТВАМ ДА ОСТАНЕШ КЪДЕТО СИ, ЗАЩОТО ТУКАШНАТА ОФИЦИАЛНА ВЛАСТ СЕ СРАСТНА С МАФИЯТА И НЯМА НАЧИН ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ, ДОКАТО СА НА ВЛАСТ, ЕСТЕСТВЕНО! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В БГ!

Никой не говори за нежилищните имоти на гражданите и фирмите.В момента ако един нежилищен имот например магазин е собственост на физическо лице таксата смет е като на апартаментите 2 /1000, ако същия магазин е собственост на фирма таксата смет е 10/1000, става въпрос за София.Заплащането на такса смет на брой живущи в момента е неприложимо защото същедтвува пълен хаос с адресната регистрация и много хора ще се измъкнат и няма да плащат

Много добре се знае колко човека обитават едно жилище ,само преди месеци правиха и преброяване ,в личните документи също е вписан адреса ,домовите книги също могат да се върнат и всеки пребиваващ на адреса за повече от седмица да се вписва както беше на времето,начини има стига да има воля на управлявящите.

Разбойниците от общината ни товарят като махленски магарета с такси и данъци - такива няма дори на Витошка и Скобелев, но изнасят боклуците само веднъж в седмицата и събират такси дори там, където няма кофи и трябва да си караш сам боклука на майната си за да не го оставиш в гората. Аз плащам на кв. метър къща такса смет и данъци поне 5-10 пъти повече отколкото в Люлин, Надежда, Биримирци или Дружба, при условие че живеем само 3 човека в къщата, а там в апартаментчетата живеят по 5-8 човека 3-4 поколения и цапат като за световно... Но нали гласувахме в Драгалевци и Бояна за кмет от СДС та ГЕРБ-ерът пропадна, сега ни отмъщават изродите милиционерски. Това е съвременна България. най-добре е да емигрираме май....

Плащането на такса смет трябва да е на брой обитатели на дадено жилище. Майка ми живее сама ж жилище в центъра на София и плаща такса смет като за 6-членно семейство, а количеството смет, което изхвърля е нищожно. Това е абсолютно несправедливо и дискриминационно! Така, както си плащаме месечните такси за поддръжка на етажната собственост на брой живущи в даден апартамент, на този принцип трябва да се плаща и такса смет!

Най бързо, лесно и справедливо е ДА СЕ ПЛАЩА НА КВ. МЕТЪР, според застроената площ на апартамента! ИТова може да стане още от следващия месец! Ама в България действа принципът: Защо да е просто, като може да бъде сложно!

И кое е справедливото? В къщи като сме трима на 100 кв/м, да не цапаме повече от циганите дето живеят 10 на 20 кв/м?

Проблемът с циганите е, че те изобщо нищо не плащат - и по сто души да живеят на един адрес, полза никаква! А точно те просто произвеждат боклук около себе си, влачат го отвсякъде и превръщат всяка територия в сметище!

ами то и сега е така. Нали данъчнатае оценка е на база квадратура. Аз живея на 150 кв. м. и съм сама. Да плащам и заради тебе ли

Аз пък плащам такса смет в пълен размер, без някой да ми прибира боклука и без да ми почистват снега през зимата. Обяснението в общината е че сега ми прибират парите, та един ден да започнат да ми почистват. А тези в центъра на София не са прави да реват, че таксите им са по-високи. Не можее да им олизват улиците и кофите по няколко пъти на ден и да искат да плащат като тези, на които я мине я не мине някой на по няколко дни.

И в центъра на коя София видя изчистени улици и изринат сняг???

Не забравяй ,че всички квартали през деня се изсипват в центъра на работа или по други задачи и правят боклук 8-10 часа на ден именно в центъра ,но си плащат таксите в Обеля, затова и камионите изнасят по-често в центъра.

Абсолютно дискриминация е такса смет за живущите в центъра е огромна защото имотите били по-скъпи ,в апартамент в който живеят двама души и съответно правят боклук за двама се плаща в пъти повече отколкото десет циганина живеещи в Люлин в един апартамент.Боклука се прави от хората а не от имотите и веднага трябва да се промени наредбата и таксата да се събира според броя живущи в имота.

Да не се обиждаме на квартал, защо 10 циганина в апартамент в Люлин, а не циганите на пъпа на София, на бул. К.Величков, които никой не знае по колко живеят на кв.м., те да не би да не правят боклук, защото са в центъра? Иначе сте прави, боклука го правят хората, а не сградите, т.е. стойността на имотите и е крайно време да намерят начин да го променат това, не да се оправдават, че било единственият приложим начин, защото на общинарите и на цялата администрация просто нищо не й се прави, ако може само да ходят по магазините през работно време и да получават заплати!!!!!

Не искам да обиждам квартала Ви ,но там съм виждал в двустайно апартаментче 12 цигани да живеят ,дори може и да са били повече ,става въпрос за Люлин -7 ,иначе и на други места ги има ,особено около пазарите.

Това е истинската диагноза - имуществена дискриминация. Да твърдиш, че сметта е функция на жилището, а не на човека е идиотизъм. Моето семейство е катастрофално ощетено - цели 192 месеца или точно 16 год. плащаме смет за членове, които не живеят в България. А какво да кажем за циганите - те нямат жилища и не плащат. Да имаш имот у нас е престъпление. Ами тези, които идват на гурбет в София? За селския си имот плащат 5-10 лв. общо сграда и смет и тук задръстват улиците с коли, замърсяват въздуха, рушат пътищата, но живеят криминално и нищо не плащат.

То какво ли не е дискриминация и унижение? Ти им носиш някакви пари, те ти разправят - "Вобедна почивка сме", като че ли не можеше да има някаква дежурна чиновничка. А за размера и начина - да не говорим. Аз лично хвърлям пет торбички месечно, защото не се задържам у дома, а на вилата въобще не правя боклук, нищо че плащам 100% ! Да ви е сладко, но не очаквайте подкрепа повече по избори и въобще. Даже ще заснема нещата и ще ги пратя по западни медии, да ви видим тогава, не че не ви знаят.

Такса "смет" наистина е дискриминация, извор на огромна корупция обогатяваща някои хора от властимеедите.В нито една правова и социална държава на Европа няма подобна такса, тази услуга върви към (вътре)събирания общ общински данък!

не разбрах нищо, освен това, че пак ще ни дерат герберастите?