Депутатите от бюджетната комисия ще гласуват на второ четене промяната в акциза за бездимните цигари.

Първоначално от ГЕРБ искаха да изравнят данъка на новите цигари с този за обикновените, което щеше да оскъпи кутия от бездимните цигари от 5,50 на 10 лева, изчислиха вносителите, припомня bTV.

Впоследствие се стигна до предложението новият акциз да е 40% от стандартния за цигарите. Така от октомври кутията трябва да поскъпне до 6-6,50 лева.

От Агенция "Митници" изчислиха, че заради по-ниския акциз, с който в момента се облагат бездимните тютюневи изделия, до средата на годината държавата е загубила около 15 милиона лева.

Акцизната ставка на нагреваеми цигари в момента 26 процента от акциза на обикновените или 152 лева на килограм тютюн.

"Акцизната ставка ще стане 233 лева на килограм тютюн, което означава, че тези изделия нагреваемите тютюни, които в момента на пазара ще имат увеличение на акциза, който ще достигна до 40 процента от размера на акциза на конфесионалните цигари. Важно е, че това изделие измества конфесионалните изделие, това във времето ще се случа бързо. Нашия бюджет, които получава 2 милиарда лева годишно от акциз на цигари не може да се лиши от тези 2 милиарда без да има комбинационен механизъм.", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

С друг текст е оттеглено предложението, които бе дискутирано по-малко от обществото, а именно бирените опаковки над 5 литра да се облепват с бандероли.