Решението на държавният глава Румен Радев да сезира Конституционния съд (КС) за прекратяването на концесията на пристанищния терминал "Росенец", като всяко друго подобно негово решение, разгорещи страстите и реакциите не закъсняха.

Изтъкнатият критик на ПП Делян Добрев отново насочи вниманието срещу Асен Василев. Мартин Димитров (ДБ) смята, че президентът няма основание да се обръща към КС. Обединението ПП-ДБ е категорично, че твърденията на президента Радев граничат с доброволен отказ от суверенитет. Очаквано, щом е свързано със сега управляващите, Станислав Балабанов потвърди позицията на ИТН, че прозират интереси към обекта на "сглобката".

На 21 юли Народното събрание гласува да бъде преустановена концесията за пристанищния терминал "Росенец".

Специалистът казва, че законът продължава действието си, докато текстовете не бъдат (ако бъдат) обявени за противоконституционни.

Делян Добрев: Защо нападате Румен Радев, а не Асен Василев 

"Днес виждам, че цялата "Демократична България" (ДБ), начело с уважавани от мен колеги са скочили яростно срещу Радев и не мога да се стърпя да не ги попитам защо срещу Радев?". Това написа във фейсбук председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Добрев отбелязва, че според юристите на президентството дерогацията на Асен Василев (става дума за изключението, с което ЕС допуска възможността България да внася суров петрол с произход от Русия по море до края на 2024 г - б.р.) важи и за член 5к, който се отнася до заварените договори за обществени поръчки за концесии. И припомня, че "това е онази дерогация, за която Асен Василев заплаши и шантажира ЕК, че ще бойкотира всички санкции срещу Русия, ако не я поличим". "Получихме я. Резултатът от нея бяха прескъпи горива през цялото управление на "Продължаваме промяната" (ПП) и милиарди свръхпечалби за режима на Путин. С две думи - от тази дерогация спечели само Путин на гърба на бедния български шофьор, коментира Добрев.

Добрев се обръща към "Демократична България", "скочили яростно срещу Радев": Защо срещу президента, "не трябва ли да скачате срещу Асен Василев, който изнудва ЕК за тази дерогация, която се оказва, че защитава и "Росенец"". "А вие участвате ли в това изнудване от самото начало?", продължава той.

"Асен Василев твърди, че има решение на Министерския съвет (МС) за искане на дерогация. Вие имахте ли министри в този МС, подкрепихте ли това решение? Част ли сте от омертата за милиардите към Путин от руския петрол? Защо не ме подкрепихте, когато предложих със закона за бюджета да отнемем дерогацията?", пита Делян Добрев.

"ПП нищо не ги питам. Те са ми ясни. Бранят със зъби и нокти милиардните руски интереси в петрола. Срещу какви месечни суми даже не ме интересува."

В началото на изявлението си Добрев напомня за приетия закон за отнемане на концесията на "Росенец" от "Лукойл". И изтъква, че той е един от вносителите. "...Смятам, че това е не само наше задължение, базирано на Регламент на ЕК с пряко приложение в България, но и морален акт от наша страна."

Мартин Димитров: Президентът чии интереси защитава?

Би трябвало президентът да защитава националните интереси, а оперирането на стратегическите пристанища - да бъде задача на държавата, коментира за БТА депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров.

Президентът би трябвало много ясно да обясни какво прави в момента, чии интереси защитава, заяви Мартин Димитров. "Големият въпрос е защо 10 години, когато държавата е оперирала с това пристанище, е имало сигурност на доставките. Така че тук той не е прав", смята депутатът. Според Димитров президентът няма основания да се обръща към Конституционния съд.

Първият важен въпрос е, че това е европейски регламент, който се изпълнява, вторият - ние като държава да преценим кой трябва да оперира с ключовите пристанища, коментира Мартин Димитров. Според него именно президентът би трябвало да иска това да е държавата.

По-късно групата ПП-ДБ заяви, че отдаването на стратегически пристанищни обекти на чужди частни компании представлява риск за националната сигурност. Твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява именно пристанище "Росенец", граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции. Като член на ЕС България е длъжна да прилага мерките срещу режима на Путин, които включват забрана за отдаване под концесия на стратегически национални ресурси на лица, установени в Русия, отбелязват ПП-ДБ.

Станислав Балабанов: Прозират корупционни интереси

Прозират интересите на партньорите от "сглобката" в концесия на терминал "Росенец", така че е хубаво да се питат независими институции, каза депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов в коментар за БТА.

По принцип президентът има демократичното право като независима институция да отправи питане до КС и да го сезира по този казус, защото и ние, от нашата парламентарна група, изразихме становище преди време, че всъщност има нещо гнило в това бързане по отношение на прекратяване на концесията на "Росенец", посочи Балабанов.

Според Балабанов няма европейска директива, която да дава възможност за бързото прекратяване на тази концесия. Той отбеляза, че всички концесии по принцип трябва да бъдат проверявани и ако има наистина нарушения на концесията, по отношение на договорните им уговорености с държавата, тогава да се предприемат действия. Тъй като по този казус няма нито едно от изброените до момента неща, прозират може би други корупционни интереси на един от партньорите в тази сглобка - ДПС, коментира Балабанов.

Текстовете от закона продължават да действат, засега

В мотивите си президентът Радев посочва, че решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията. Радев смята, че "конституционните пороци на този закон и сериозните рискове, пред които той изправя българските граждани, са достатъчни основания" за сезиране на КС с искане за установяване на противоконституционност на законовите изменения.

Докато не бъдат обявени за противоконституционни текстовете, за които е сезиран Конституционният съд, тяхното действие не спира. Това обясни пред БТА главен асистент д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Преподавателят обясни, че при обявяване на определени текстове от даден закон за противоконституционни, е воля на парламента дали да ги промени, или те да останат в закона, но да не действат. Колев припомни, че актовете на КС не подлежат на обжалване.

Колев добави, че след внесеното искане от президента предстои Конституционният съд да се произнесе по неговата допустимост, а след това се образува дело и се конституират страните по него.